Matsvinnsspaning november 2023

Skrivet av 2023-12-01

Föreningen Ätbart har flyt! 7,5 miljoner kronor har beviljats ur Allmänna Arvsfonden till projektet Matsvinn på schemat. Ätbart ska under tre år ta fram en digital plattform med läromaterial för skolelever, från förskoleklass till gymnasienivå, tio skolor involveras för att testa materialet och en intressegrupp bildas för alla som vill följa arbetet. Och i april fick Ätbart pengar från Postkodsstiftelsen som möjliggör bildande av Svenska matbanksnätverket. Syftet är att mer osålda livsmedel ska omfördelas till människor i behov istället för att slängas. Och nu ansluter Axfood, med Willys och Hemköp, som första företag till Matbanksnätverket. ”Genom lokal matchning av butiker och matbanker, samt administrativ stöttning och rådgivning, ska matsvinnet minska samtidigt som fler personer i ekonomisk utsatthet får tillgång till mat”. Läs mer här.

Rosmarin förbättrar hållbarheten och kvalitén på fisk och mindre fiskrens går till spillo. Livsmedel i Fokus berättar om spännande forskning som resulterat i Abbas nya fiskfärs som lanseras till restauranger- och storhushåll.

Östersunds sjukhus minskade svinnet med 60-70 procent genom att sälja överbliven mat i obemannade kylskåp rapporterar P4 Jämtland.

Project Drawdown’s Solutions rapport visar att vi konsumenter i höginkomstländerna kan reducera växthugaserna med 25 procent genom olika aktiviteter. Att minska matsvinnet och att gå över till växtbaserad mat har störst inverkan.

SIANI:s expertgrupp ”Food Waste Prevention Strategies for Global Food Chains” har tagit fram en policy brief och identifierar vad som kan göras för att minska och undvika matsvinn vid import av främst frukt- och grönt från från fattigare länder. Slutsatsen är att med ökat samarbete, kommunikation och transparens mellan aktörerna i livsmedelskedjan är det möjligt att skapa en mer hållbar livsmedelskonsumtion och produktion.

1,5 liter (6,2 cups) ätbar mat i veckan. Så mycket slänger hushållen i USA enligt en ny konsumentundersökning av Gallup, ”State of Food Waste in America”. Matrester och en överdriven tro på bäst före- datum är de främsta orsakerna.

2,12 miljoner ton, 900 000 ton från butiker och 1,12 miljoner ton från livsmedelsindustrier. Det är mängden matsvinn som rapporterats av 16 stora livsmedelsföretag som ingår i The Consumer Goods Forum Food Waste Coalition of Action och som nu har släppt sin första rapport ”Towards the 2030 Food Waste Commitment: Setting our Coalition Baseline” . Sammanfattning här. 

Efter att nära 4000 personer och företag protesterat mot att UKs regering avböjt att utreda obligatorisk mätning av matsvinn svängde regeringen och nu är frågan på bordet igen. Läs artikel i The Grocer.

18 miljarder djur, kycklingar, kalkoner, grisar, kor och får hamnar aldrig på våra tallrikar utan dör och går till spillo varje år. Det motsvarar 52,4 miljoner ton benfritt ätbart kött. Orsakerna varierar. Att minska antalet djur som svinnas skulle inte bara förhindra onödigt lidande för djuren utan också bidra till kampen mot klimatförändringarna säger Juliane Klaura, Leiden University. Läs mer här

Fler matsvinnsspaningar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?