Tar du också fika på blodigt allvar?

Skrivet av 2025-10-08
Välkomna att provsmaka den spännande och goda blodbrownien i Södertälje 8-9 oktober! Framgångskonceptet blodbrownie görs till 20 % på nötblod som blir hållbar mat istället för svinn. Vi hoppas att du vågar komma och hälsa på och smaka på en fika som ”biter ifrån”!

Blodbrownie är snackisen som vinner publikens hjärtan i hållbarhetskampen

Svenskt gofika när det är som bäst. Välkomna till en ovanligt hållbar provsmakning!

Kom och träffa oss och smaka blodbrownien och andra innovativa livsmedel den 9 oktober kl 12-13. Fler tider och många andra spännande evenemang hittar du längre ner i texten.

Blodbrownien är en produkt från forskningsprojektet Blod & Rova (2023-2025)
Blodbrownie på glasfat. Foto: IVL Svenska Miljöinstitutet

Här ser du en kort video från Axfoundation om hur blodbrownien kom till och tillverkas, som du kan ta inspiration av inför ditt besök och också lära dig laga på plats! Läs vidare för att lära dig hur.

Tid och plats

Vi serverar blodbrownien IVL:s monter där utanför en lokal som heter Black Box på markplan i Södertälje Science Park. För långväga gäster rekommenderas kollektivtrafik till Södertälje station och promenad eller buss sista biten.

Onsdag 8 september
12.00-13.00 – Lunch

14.45-15.15 – Em Fika

Torsdag 9 september
09.45-10.15 – Fm fika

12.00-13.00 – Lunch och provsmakningsevenemang (Matsvinnet.se deltar)

14.45-15.15 – Em Fika (Matsvinnet.se deltar)

Program och hur du kan smaka blodbrownien och träffa oss 9 oktober i Södertälje

2025 års upplaga av Science Week slår ihop sig med Sveriges Innovationsriksdag. Du hittar programmet här. En del programpunkter kostar och kräver registrering men det gör inte provsmakningen den 9/10 kl 12-13. Den anordnas av MatLust Utvecklingsnod som också bidragit till projektet.

Dessutom deltar och bidrar en av de projektansvariga från IVL, Elvira Molin, som dessutom är utbildad kock i en paneldiskussion på temat livsmedelsberedskap kl 13-13.45 den 9 oktober. Både den 8 och 9 oktober bjuds på ett imponerande program med föreläsningar, utställare och workshops!

Det blir ett viktigt tillfälle att träffas och visa på delar av vad Blod & Rova lett till och för oss i projektet att träffa näringsliv, forskning, civilsamhället, beslutsfattare, politiker och studenter med intresse för innovativa och hållbara livsmedel. Kom och träffa oss och ladda med intryck och hållbart gofika!

När du smakat och vill dela din upplevelse, gör det gärna till ett publikt inlägg på sociala medier och lägg till hashtagen #blodbrownie. Tack för att du bryr dig. Tillsammans vinner vi kampen mot matsvinnet, en tugga, en droppe i taget!

Mer om Blod & Rova

Blodbrownien är ett resultat av forsknings- och innovationsprojektet Blod & Rova som har kartlagt hur råvaror som annars går till spillo kan användas för att skapa nya, näringsrika och hållbara livsmedel. Projektet Blod & Rova drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation, Matsvinnet.se, Ipsos och Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

Projektets fullständiga namn är Nya livsmedel från befintliga råvaror för bättre resursutnyttjande, ökad självförsörjningsgrad och minskad miljöpåverkan från livsmedelssystemet men i dagligt tal kallar vi det för Blod & Rova.

Mer från Matsvinnet.se om utvecklingen inom projektet här och här.
Pressmeddelande om Blod & Rova från IVL Svenska Miljöinstitutet från 2022
Pressmededelande om blodbrownien från IVL Svenska Miljöinstitutet 2 september 2025
Pressemeddelande om blodbrowniens lansering från Axfoundation från 2 september 2025

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.