Recept på lyxig, svinnsmart glass av räddad mat och dryck

Skrivet av 2021-06-15
Svinnsmart och lyxig glass med bitar av morotskaka/morotsrulltårta

Recept på glass med överbliven kaka och mejeri

Har du morotskaka, kladdkaka, mjuk pepparkaka, sockerkaka eller cheesecake över? Då kan du göra världens smarrigaste glass av den! Vi provade det här receptet idag med en morotsrulltårta som vi gjort, och glassen blev om möjligt godare än själva rulltårtan. Vi gjorde halva satsen glass, och hade i tre tjocka rulltårtsbitar. Leta gärna efter prissänkta varor på kort datum, #räddamaten i butiken och/eller titta, lukta och smaka på vad du har hemma i kyl/frys. Alla vinner på om du lagar den här glassen, gärna återkommande, länkar till och tipsar andra om detta svinnsmarta, goda och lyxiga sommarnöje, som förstås också funkar bra att göra och äta året runt!

Ingredienser

1,5 dl naturell yoghurt (gärna turkisk/grekisk), som om den luktar och makar gott gärna får ha passerat bästföre-datum.

6,5 dl vispgrädde, som liksom yoghurten gärna får ha passerat bästföre-datum eller sålts på kort datum.

1 burk med kondenserad mjölk (kan ersättas av kolasås, grädde och socker eller fudge).

Vanilj i något form efter tycke och smak.

En nypa salt.

Kaka som blivit över, i mindre bitar, t ex morotskaka, mjuk pepparkaka, kaka (cookies).

Eventuellt överblivna bär som hallon, blåbär, lingon etc. Bären kan också ersätta kakan om man vill ha en bärglass istället. Fräsch, lika svinnsmart och gott!

Såhär gör du Sveriges svinnsmartaste glass:

  1. Vispa grädden tills den är fast.
  2. Vispa ihop yoghurt, grädde, kondenserad mjölk (eller ersättare som fudge etc), vanilj och salt i en annan skål.
  3. Vänd ner hälften av grädden i yoghurtblandningen, och sedan den andra hälften, rör om till en slät smet.
  4. Häll 1/3 av glassmixen i en form. Sprid 1/3 av kakbitarna över glassmixen. Och eventuella bär. Repetera tills båda är slut. Täck över med plastfolie och ställ in i frysen i minst 6 timmar.
  5. Om du har en glassmaskin, kör glassmixen i den, häll smeten i en burk och ploppa i kakbitar så att de är någorlunda jämt fördelade. Ställ in i frysen.

Smaklig, lyxig, svinnsmart glass och glad sommar alla matsvinnshjältar! Dela gärna en bild på din glass och tagga @matsvinnet på Instagram, Facebook, Twittter eller LinkedIn.

Vill du ha fler recept och tips som dessa? Då behöver du stötta föreningen ideella arbete genom att bli medlem och du kan också ge en valfritt ekonomiskt summa i bidrag. Fler tips som visat vad du får ”för pengarna” hittar du på Matsvinnets bästföre-tips, artikeln om bästföre-märkningens historia, vår faktasida, aktuella nyheter mm.

Comments are closed here.