Matsvinnet.se deltar i ny forskning om uppcyklade livsmedel

Skrivet av 2023-04-05

Det räcker inte med att maten är hälsosam och hållbar. Det viktigaste är att den också smakar gott. Annars blir den bortvald i butikshyllan eller av restaurangköket. Smak och sensorik är en nyckelfaktor till framgång skriver forskningsfinansiären Formas som har givit forskningsmedel till ett treårigt projekt som leds av IVL där även Matsvinnet.se deltar. Vi kallar projektet lite slarvigt för ”Blod & Rova”. Det officiella namnet är ”Nya livsmedel från befintliga råvaror för bättre resursutnyttjande, ökad självförsörjningsgrad och minskad miljöpåverkan från livsmedelssystemet.”

Mängder av blod och andra biprodukter från nötkött går till spillo på slakterierna och härliga grönsaker eller delar av dem hamnar aldrig i våra magar. Går det att ändra på detta och utveckla ny god mat av svinnet? Det ska vi ta reda på och det är inte alldeles enkelt.

Det finns utmaningar med att ta in restprodukter i den svenska matkulturen säger Emma Moberg vid IVL. De ska vara säkra för hälsan och inte minst tilltala konsumenternas doft- och smaksinnen. Därför är det ett brett sammansatt team som kommer att arbeta framöver. Projektet leds av forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och genomförs i samarbete med AxfoundationIpsosMatLust, Samarbete för minskat matsvinn (SAMMA), plattformen Matsvinnet och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Matsvinnet.se deltar med kunskap, kommunikation kring projektet och är aktiv i rekryteringen av smakpaneler med mera. Spännande ska det bli!

Läs mer här för fler nyheter om Blod & Rova-projektet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?