Blod & Rova är igång!

Skrivet av 2023-09-20

Ett nytt livsmedel som passar för skolmatsalar och ett för äldreomsorg. Det ska forskningen bidra med i projektet Blod & Rova, finansierat av Formas och med många experter involverade.

Det kan väl inte vara så svårt tänker du. Nja… livsmedlet ska göras av en vegetabiliskt och en animalisk råvara som INTE tas tillvara i dag utan går till gödsel, biogas eller djurfoder. Det ska vara gott, näringsrikt och inte kosta för mycket. Och inte innebära någon risk för hälsa eller miljö. Det ska inte finnas något liknande på marknaden i dag och råvarorna ska finnas i tillräcklig mängd för storskalighet. Dessutom ska det finnas producenter som har råvaran, kapaciteten och vill engagera sig. Därför pågår arbetet i tre år och involverar så gott som hela livsmedelskedjan. I december 2025 ska vi vara i mål och de färdiga rätterna ska provsmakas.

Vi kommer rekrytera smakpaneler under kommande år, så håll utkik på Matsvinnet.se och prenumerera på våra nyhetsbrev!

För någon vecka sedan träffades projektgruppen för en uppdatering. Grunden är lagd. IVL har kartlagt vad som sker i Sverige och andra länder, vilka råvaror som kan vara aktuella, svinn, tillgång och värde i kronor och ören.

Nu går arbetet vidare med tester av mineraler, toxiner, kemikalier och sensoriska tester, rapporter ska skrivas m m. Arbetet går in i en mer konkret och produktiv fas helt enkelt. Spännande och nyskapande arbete. Kul att vara med!


Läs tdigare inlägg om det här forskningsprojektet här.

Comments are closed here.