Matsvinnsspaning april 2022

Skrivet av 2022-05-01

Kinas anti-food law, upprop om tuffare lagstiftning, svårt att få tag i donerad mat, ny rapport från UNEP och gratis kokbok.

Kina slänger cirka 350 miljoner ton mat varje år. ”Shocking and distressing” tycker Kinas presiden Xi. För något år sedan införde Kina en ”anti-food waste law” som bland annat ska få kineser och restaurangägare att vara återhållsamma med mängden mat som serveras och att minska portionsstorlekarna. Till exempel slängs 40 procent av all mat som serveras vid banketter, bröllop, affärsluncher och andra tillställningar. Nu främjar regeringen ”a clean plate behaviour”. Några av åtgärderna är att det ska bli lätt för restauranggäster att ta med en doggybag hem och höga böter utdelas för att streama mukbang, klipp på sociala medier där ungdomar vräker i sig mat. Allt enligt en artikel i The Economist.

Matsvinnsaktivister i Danmark uppmanar danskarna att skriva på ett upprop om tuffare lagstiftning i Danmark. Det råder brist på svinndata och därför kräver man att alla företag i livsmedelsbranschen ska åläggas att rapportera sitt svinn till myndigheterna varje år.

Svenska företaget Whywaste har tecknat avtal med brittiska jätten Asda som ska använda företagets digitala verktyg för att minska sitt svinn.

Drygt 54 procent av svenskarna svarar att främsta orsaken till att de slänger mat är att maten blivit unken eller gammal och 51 procent att frukt och grönsaker har blivit fläckiga eller mjuka. Det visar en undersökning av Mutti, den italienska tomatfabrikanten. Här är Muttis råd och tips på hur man undviker matsvinn.
Observe
ra att en öppnad burk tomater i ett rent och kallt kylskåp är fräsch åtminstone tio dagar om den täcks så att inte elaka bakterier kryper in.

Utnyttja tekniska lösningar för att minska matsvinnet uppmanar FN-organet UNEP, som tagit fram en rapport ” Reducing consumer food waste through green and digital technology” och en video för att visa hur teknik och och digitala hjälpmedel minskar matsvinnet i länder världen över.

Danska Spisbar som arbetar för innovativa lösningar mot matsvinn ordnar en konferens i Köpenhamn 18 maj kl 13-17.

Matavfall kan bli guld värt. Läs artikeln i Asian Scientist, ”Transforming Food Waste into wonder.”

Påpassligt till påsken lanserade Too Good To Go Sillkoll med tips och råd om hur du undviker att slänga överbliven sill.

Matsvinnet minskar i Finland. Välgörenhetsorganisationer har svårt att få tag i donerad mat. Läs mer här.

Påpassligt till påsken lanserade Too Good To Go Sillkoll med tips och råd om hur du undviker att slänga överbliven sill.

Matsvinnet minskar i Finland. Välgörenhetsorganisationer har svårt att få tag i donerad mat. Läs mer här.

För att uppmärksamma sin Stop Food Waste day 27 april har Compass group lanserat en nedladdningsbar kokbok som ska inspirera till att minska matsvinnet. Recepten har levererats av 45 kockar från 30 olika länder.

Bakslag för Californiens stränga food waste law? Läs här.

Till sist, en artikel i Anthropocene som hävdar att minska matsvinnet gör större nytta för den biologiska mångfalden än att folk ändrar matvanor till förmån för mer vegetabilier.

Fler updates här

Comments are closed here.