Blod och choklad?
Endast 3 % av blodet från nötkreatur från svenska slakterier används, resten går till biogas.
Många resurser i svensk livsmedelsproduktion är underutnyttjade. Anledningen är att det är tekniskt svårt och dyrt att bearbeta restströmmar. Därför är också lönsamheten ofta låg med dessa typer av råvaror.
Det vill forskningsprojektet Blod & Rova råda bot på. En viktig partner är Axfoundation. Flera nya produkter har tillverkats i Axfoundations testkök och utvecklats och testats med blod, njure, pressrester från äpplen och morötter. Smaksättningar för de olika råvarorna identifierades. Till exempel, för blod identifierades choklad som en smaksättning som intensifierade chokladsmaken. En annan fördel med att använda nötköttblod är att det kan ersätta ägg, eftersom blod har samma koagulerande effekt vid uppvärmning.
Av de utvecklade produkterna valdes fem ut för sensorisk testning med unga och äldre personer. Testerna, utförda av Ipsos, ledde till att en produkt valdes ut för produktion. Två andra produkter visade stor potential och kommer att genomgå vidare utveckling.
Matsvinnet.se fortsätter att rapportera om forskningsprojektet Blod & Rova. Matsvinnet ingår i projektgruppen som leds av IVL, Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Axfoundation, SLU och Ipsos. I projektet Blod & Rova bedöms potentialen hos råvaror som har tidigare blivit avfall, biogas eller foder genom att uppgradera dem till välsmakande, hälsosamma, och hållbara livsmedelsprodukter Målet är att bidra till ökade resurseffektivitet och lönsamhet i det svenska livsmedelssektorn. Blod & Rova finansieras av Formas.
Läs mer på IVLs och Axfoundations respektive hemsidor. Texten ovan kommer huvudsakligen från Axfoundation.
2 kommentarer
Mycket intressant
Visst är det! Kanske något ni skulle vilja vara med att testa. Fingers crossed. Den som väntar får se. Vi bjuder gä’rna in framöver i så fall. Visst har ni representation på plats i Stockholm. Vem, var och hur ?