Bild: Angelina Litvin på Unsplash

Bäst före men inte dålig efter

EU-kommissionen menar att mellan 15-33 % av matsvinnet uppstår med anledning av att datummärkningen tolkas felaktigt. Alltså driver datummärkningen i sig på matsvinnet till helt ohållbara nivåer. Vi kan bättre än så här men då måste myndigheter och EU steppa upp!

Det är ett vanligt missförstånd att datummärkningens bäst före-datum skulle betyda att maten bli dålig när den passerat detta datum. Folk blandar ihop bäst före -datumet med sista förbruknings-datumet.

Du kanske redan vet att ”bäst före” i själva verket är den dag då mat eller dryck håller samma höga kvalitet som då det lämnade köket, bageriet, bryggeriet, mejeriet osv? Ändå finns ett missförstånd djupt rotat och många som misstar bäst före- datumet för sista förbrukningsdag.

En svensk studie har visat att trots att fler numera vet skillnaden på de två märkningarna är det ändå fler som slänger mat som närmar sig bäst före-datum. Hög tid därför med tips som ger ny kunskap, verktyg och skapar matsvinnshjältar!

Titta + Lukta + Smaka

Ta för vana att titta, lukta och sist smaka om du är osäker på kvalitén på maten eller drycken. De enda som kan behöva vara försiktiga med att provsmaka är särskilt riskgrupper*. Mat och dryck som blir dålig med tid luktar och smakar nästan alltid illa.

Mat med marginal

Räkna med att bäst före-märkningen är väl tilltagen. Lär dig hur hållbarheten påverkas på vanliga livsmedel så märker du att olika varor kan klara sig långt efter bäst före-datumet.

Gammal är äldst

Prata gärna på dina gamla släktingar eller bekanta som kan berätta hur man behandlade mat och tänkte om livsmedelssäkerhet före 1980-talet då datummärkningens infördes. Läs mer om historien bakom här.

Handla på kort datum

En del matbutiker säljer mat som närmar sig bäst före-märkningen till rabatterat pris. Dessa handlare bär du förstås stötta genom att handla av det utbudet och tacka och peppa dem för det!

Berätta för andra att du räddar mat

Vissa matbutiker, men också producenter och grossister, tycks tro att de inte får sälja mat och dryck även då den ibland har många månader (torrvaror) kvar till bäst före-datum. Andra har bara ont om tid, saknar kunskap eller prioriterar inte att minska matsvinnet. Du kan hjälpa dem genom att tipsa om oss och om Livsmedelsverkets sida med frågor och svar på temat vad butiker får göra. Du kan också låta din handlare veta att du vill rädda mat.

Ställ krav tillbaka

Den oavsiktliga desinformation som datummärkningen innebär är delvis känd av ansvariga myndigheter och lagstiftare. Men vi behöver påverka EU och Sverige att göra mer. Genom att bli medlem i Föreningen Matsvinnet kan vi driva frågor om att exkludera vissa varor från datummärkning och att börja mer verklighetsanpassade och generösa datum!  

Lär dig historien bakom

Läs här om historien bakom datummärkningen. Fundera sendan på hur vi inte bara överlevde utan också att levde väl också innan märkningen infördes på bred front i mitten av 1980-talet.

Livsmedelsverket – bov och hjälte

Livsmedelsverket har, som vi visat, en historiskt rätt komplicerad relation till matsvinn. För man har både stor kollektiv skuld genom att varit ansvarig för och genomdrivit datummärkningensreformen från början, som vi alltså vet har lett till ett enormt och onödigt svinn över många generationer.

Nu har Livsmedelsverket insett detta och numera även politikerna som är de som ger Livsmedelsverket uppdragen. Sedan 2015 leder Livsmedelsverket regeringsuppdraget för att minska matsvinnet. Bland annat leder verket Matsvinnsnätverket (tidigare SaMMa – Samverkansgruppen för minskat matavfall), och kommunicerar åtgärder till både livsmedelskedjans aktörer och hushåll samt tar fram rapporter och underlag.

En modell för att motverka bäst före-svinnet är ”Bäst före – bra efter”. Läs även här vad Livsmedelsverkets skriver om datummärkningen egentliga betydelse.

För fler tips finns om olika livsmedels hållbarhet följ oss på Facebook, Twitter, Instagram, YouTube och LinkedIn och även våra andra Tips och Nyheter.

* Särskilda förhållningsregler gäller personer med nedsatt immunförsvar och gravida. Vad man då framförallt är orolig för att smittas av är listeria. Läs Livsmedelsverkets uppdaterade råd om listeria här.

Gillar du den här sidan? Dela den med världen så minskar du matsvinnet!