Bild: Angelina Litvin på Unsplash

Bäst före men inte dålig efter

EU-kommissionen menar att mellan 15-33 % av matsvinnet uppstår med anledning av att datummärkningen tolkas felaktigt. Alltså driver datummärkningen i sig på matsvinnet till helt ohållbara nivåer. Vi kan bättre än så här men då måste myndigheter och EU steppa upp!

Det är ett vanligt missDet är ett vanligt missförstånd att datummärkningens bästföredatum skulle betyda att maten bli dålig när den passerat detta datum. Folk blandar bevisligen ihop bästföredatumet med sista förbrukningsdatumet och slänger oreflekterat och inlärt stora mängder mat i onödan.

Du kanske redan vet att ”bäst före” i själva verket är den dag då mat eller dryck håller samma höga kvalitet som då det lämnade fabriken, köket, bageriet, bryggeriet, mejeriet osv?Ändå finns ett djupt rotat missförstånd och många misstar bäst före- datumet för sista förbrukningsdag.

En svensk studie har visat att trots att fler numera vet skillnaden på de två märkningarna är det ändå fler som slänger mat som närmar sig bäst före-datum. Det är därför hög tid att vi delar tips som ger ny kunskap, nya verktyg och som skapar matsvinnshjältar!

Titta + Lukta + Smaka

Ta för vana att titta, lukta och till sist smaka om du är osäker på kvalitén på maten eller drycken. De enda du kan behöva vara försiktig med är att provsmaka om du själv tillhör en riskgrupp*.

Mat med marginal

Räkna med att bäst före-märkningen är väl tilltagen. Lär dig hur hållbarheten påverkas på vanliga livsmedel så märker du att olika varor kan klara sig långt efter bäst före-datumet.

Gammal är äldst

Prata gärna på dina gamla släktingar eller bekanta som kan berätta hur man behandlade mat och tänkte om livsmedelssäkerhet före 1980-talet då datummärkningens infördes. Läs mer om historien bakom här.

Handla på kort datum

En del matbutiker säljer mat som närmar sig bäst före-märkningen till rabatterat pris. Dessa handlare bär du förstås stötta genom att handla av det utbudet och tacka och peppa dem för det!

Berätta för andra att du räddar mat

Vissa matbutiker, men också producenter och grossister, tycks tro att de inte får sälja mat och dryck även då den ibland har många månader (torrvaror) kvar till bäst före-datum. Andra har bara ont om tid, saknar kunskap eller prioriterar inte att minska matsvinnet. Du kan hjälpa dem genom att tipsa om oss och om Livsmedelsverkets sida med frågor och svar på temat vad butiker får göra. Du kan också låta din handlare veta att du vill rädda mat genom att be att få köpa och sådant som de av gammal vana rensar undan för att slänga. Gå då fram och visa lite matsvinnsvett och civilkurage. Vi behöver utmana färskhetsnormen och visa vår konsumentmakt.

Ställ krav tillbaka

Den oavsiktliga desinformation som datummärkningen innebär är delvis känd av ansvariga myndigheter och lagstiftare. Men vi som kan behöver påverka Sverige att göra mer.  

Lär dig historien bakom

Läs här om historien bakom datummärkningen. Fundera sedan på hur vi inte bara överlevde utan också att levde väl också innan märkningen infördes på bred front i mitten av 1980-talet.

Livsmedelsverket – bov och hjälte

Livsmedelsverket har, som vi visat, en historiskt rätt komplicerad relation till matsvinnet. De har utarbetat och genomdrivit datummärkningsreformen från början, som alltså genom oönskade bieffekter lett till enorma mängder matsvinn, eftersom märkningen förvirrat konsumenterna och branschen.

Med tiden har problemet med matsvinnet uppmärksammats mer och i bredare lager av samhället. Numera tar även ledande medier och politiker upp matsvinnet på bästa sändningstid och frågan dyker återkommande upp i riksdagsmotioner, på kommunal och lokal nivå i skolor och äldreomsorg, liksom i hushållen. 

Livsmedelsverket leder sedan ett antal år regeringsuppdraget för att minska matsvinnet. Om man vill vara lite generöst kanske man kan säga att Livsmedelsverket har återtagit sitt ansvar genom en mängd information, kommunikativa koncept och rapporter och genom att vara med och leda Matsvinnsnätverket, numera en LinkedIn-grupp. Tidigare hette nätverket SaMMa – Samverkansgruppen för minskat matavfall och är ett sorts intressentnätverk.

En modell för att motverka bäst före-svinnet är ”Bäst före – bra efter”. Läs även här vad Livsmedelsverkets skriver om datummärkningens egentliga betydelse.

För fler tips finns om olika livsmedels hållbarhet följ oss på Facebook, Twitter, Instagram, YouTube och LinkedIn och även våra andra Tips och Nyheter.

* Särskilda förhållningsregler gäller personer med nedsatt immunförsvar och gravida. Vad man då framförallt är orolig för att smittas av är listeria. Läs Livsmedelsverkets uppdaterade råd om listeria här.

Gillar du den här sidan? Dela den med världen så minskar du matsvinnet!