Matsvinnsspaning september 2022

Skrivet av 2022-10-12

13 procent av all mat som produceras globalt går till spillo i ledet från skörd till butik och ytterligare 17 procent slängs av butiker och hushåll. Inom EU förfars mer mat än som importeras. Många initiativ togs på den internationella matsvinnsdagen för att belysa matsvinnets konsekvenser och livsmedelskedjan Sainsbury slår ett slag för att frysa in mat.

En delvis bränd pizza slängs i soporna. Matsvinnet tar sig många former av olika skäl.

Den internationella matsvinnsdagen uppmärksammas mer än någonsin

I september uppmärksammades den internationella matsvinnsdagen – The International Day of Awareness of Food Loss and Waste, initierad av FNs generalförsamling. Förutom händelser och funderingar som presenterades av Matsvinnet.se uppmärksammades dagen av bland andra:

  1. Coop som bjöd på lunch på Sopkökets goda mat och Crumbs goda öl gjort på “räddat” bröd. Coop berättade om initiativet “Handla Gott Gör Gott”. Här är en artikel i DI om Sopköket.
  2. Generation Waste ordnade ett webbinarium om hur restauranger kan minska sitt matsvinn i samarbete med Rational.
  3. Mat och klimats Göran Håden gav 30 tips mot matsvinn.
  4. Ingrid Strid, matsvinnsforskare vid SLU och ledamot av Matsvinnet.se’s styrgrupp pratade matsvinn i P4 Uppland.
  5. Matsvinnet.se frågade riksdagsledamöterna på Twitter vad de gör för att minska matsvinnet.
  6. Arla berättade att de genom Arla Deals, där de säljer varor med kort bäst före datum till företag och offentlig sektor har minskat svinnet med 3 ton per dag sedan 2021.
  7. Martin & Servera berättade att de har minskat svinnet med totalt 210 ton på fyra år och hur de har gjort.
  8. Organisationen Äkta vara uppmärksammar dagen med bra fakta.
  9. Några exempel på hur dagen uppmärksammades internationellt kan du läsa på Linkedin. Bland andra publicerade matsvinnsaktivisten Matt Homewood ett inlägg om hur många lantbruksdjur som dödas i EU, helt i onödan.

Mer om matsvinn

I slutet av augusti släppte Centern rapporten ”Minska matsvinnet”. Bland annat vill Centern att dagens nationella mål skärps, att kyltemperaturen sänks för ökad hållbarhet, att matsvinnsarbetet centraliseras, att införa bindande rapporteringskrav för företag över en viss storlek samt stärkt stöd till innovationer för digitala andrahandsmarknader.

Nu har den femte Matmissionen öppnat, i Kista. Ett samarbete mellan i Stadsmissionen, Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna.

Passa på 17 oktober! Då släpps boken ” STOPPA MATSVINNET- en förpackad lösning” av Fredrik Wikström och Heléne Williams, matsvinnsforskare vid Karlstad Universitet.

De sju stegen mot “Netto noll” i klimatutsläpp presenteras av WRAP, UK. Att minska matsvinnet kommer överst på listan. Ladda ner rapporten “Seven Steps Towards Nett Zero”

Intressant artikel i The Guardian om ny rapport från Feedback: 153 miljoner ton livsmedel går till spillo inom EU, mer än vad som importeras!

Coolt! Sainsbury öppnar en pop-up butik med färsk mat som frysts in. Detta för att tipsa folk om att frysa in mat är ett utmärkt sätt att undvika att mat går till spillo i hushållet.

Fler updates här.

Comments are closed here.