Matsvinnsspaning mars 2023

Skrivet av 2023-03-11
Foto Arnaldo Aldana Unsplash

TEDx om matsvinn, kampanjer mot svinn, nordiskt matsvinnsmöte, Norges regering engagerar sig, nya rapporter och en cool app.

17 mars smäller det, kl 13 – 17.30 på Aula Magna i Stockholm! TEDxKI, där vår egen matsvinnskrigare Åsa Sandberg håller TEDx talk tillsammans med åtta andra talare. Biljetter finns att köpa här. Det går också bra att se i efterhand några veckor senare.

Glöm inte heller att boka in 26 april. Då äger det nordiska matsvinnsmötet ”The Nordic Food Waste Summit” rum. Hålls på engelska och kostnadsfritt för alla matsvinnsintresserade.

Göteborg gör det igen! ”ALL IN mot MATSVINN” heter stadens kampanj som ska lanseras på 300 reklamtavlor över hela Götet. Målet är att halvera matsvinnet till år 2030, precis som FNs globala mål 12.3.

Ytterligare en kampanj. Just nu pågår UKs Food Waste Action Week. Gör quizen och få massor av tips!

Livsmedelskedjan Waitrose’s senaste magasin handlar om matsvinn, ”The Food Waste Issue”. Hela 56 sidor att fördjupa sig i.

Behöver vi äta mer inälvsmat och fula potatisar? Det frågar Jordbruksverket i en podd om matsvinn.

Norges regering har tillsatt ett utskott som ska intensifiera arbetet med att halvera matsvinnet till 2030. Det är brett sammansatt med representanter för livsmedelskedjan, offentlig sektor, konsument- och miljöorganisationer och forskare. Tempot måste öka menar regeringen.

USA-baserade ReFED har publicerat en ”Food Waste Insight Engine” med massor av väl strukturerad information om matsvinn, om problemet, lösningar, investeringar och med en lista på 1500 olika företag och organisationer som på ett eller annat sätt arbetar för att minska svinnet.

Tips! Följ Lisa K Johnson som skriver om förluster av mat i jordbruket. Läs mer här.

Mer tips. En fullmatad rapport med intressant fakta har publicerats av The Food Foundation, ” FROM SILOS TO SYSTEMS: Why Investors Need To Focus on Healthy, Affordable and Sustainable Diets”.

Storbritanniens Kung Charles har besökt  The Felix Project som distribuerar överskottsmat till behövande och avtäckte i samband med detta en av sexhundra frysar som ska skickas till välgörenhetsorganisationer som tar hand om matsvinn.

Clairfruit är en cool app. Man tar en bild och upptäck om frukten eller grönsaken har tillräckligt god kvalitet för att säljas. Hoppas den inte är för sträng…

European Citizens’ Panel on Food Waste har kommit överens om 23 rekommendationer till aktörer i  livsmedelskedjan som ska bidra till att minska svinnet.

Intressant karta över hur mycket matavfall som genereras i olika världsdelar, sammanställd av Genuine Impact.  Baseras på siffror i UNEP’s food waste index 2021

Fler matsvinnsspaningar hittar du här.

Comments are closed here.