Det händer på internationella matsvinnsdagen

Skrivet av 2022-09-29

Idag den 29 september är det dags igen för den internationella matsvinnsdagen (The International Day of Awareness of Food Loss and Waste), som instiftades för några år sedan av FN:s jordbruksorgan FAO, som har en sida om det här. Det är en både hoppfull och sorglig dag för att uppmärksamma matsvinnets konsekvenser (därav sorglig) och möjliga lösningar (därav hoppfull) i Sverige och runtom i världen. Internationellt sker mycket men kanske också på din hemort, i din skola, eller på krogen osv? Fråga, ställ lite krav, skapa lite vågor idag (och alla andra dagar)!

Det här kan du göra på internationella matsvinnsdagen

Internationella matsvinnsdagen 29 september 2022
Firar du #matsvinnsdagen genom att #halveramatsvinnet?

Informera dig själv och andra!

Uppmärksamma dina vänner och bekanta prata om matsvinn med dem idag, dela gärna den här med dem och be alla du träffar idag att tänka extra på att minimera svinnet idag och sprid ordet till andra! Här kommer några fler tips:

Fråga, tipsa och tagga gärna fler kommentarsfält på t ex de stora matleverantörernas sociala mediakonton. Googla som en tok och kolla vad deras konkurrenter gör.

Skriv ett mejl till våra nya riksdagspolitiker och fråga om deras åsikt om hur hen tänker verka under den närmaste tiden för att motverka svinnet. Be hen läsa vår faktasida och prenumerera på våra nyhetsbrev och följa oss i sociala media.

Svenska Livsmedelsverket uppmärksammar dagen på en sida där de skriver lite om svinnet, rapporter vad man gör och vad individer och andra kan göra. De har ett nedladdningbart kampanjmaterial – ja det känns bekant men kanske inte revolutionerande.

IVL Svenska Miljöinstitutet har ett evenemang om hur svinnet kan minskas genom donationer tillsammans med Sveriges Stadsmissioner.

Vad vill du tipsa oss om som händer nära dig eller som du hört om idag 29 september? Skriv till oss på Facebook, Twitter, Instagram – eller direkt i andras flöden, dina egna och i våra. Använd gärna hashtaggen #matsvinnsdagen #svinnvinn #halveramatsvinnet och om du vill krångla till det #sdg123 för hållbarhetsmål 12:3 med den internationella: FLWDay #IDAFLW

Skriv i kommentarsfältet här nedanför för att på så sätt dela vad som händer med andra.

I detta fall: acceptera inte ett nej (vi gör inget på #FLWDay)

Är livsmedelsbranschen på bollen? Matbutikerna? Restauranger? Skolan? Producenterna? Våra politiker, myndigheter och beslutsfattare? Gör de vad som krävs tycker du? Annars -låt dem veta att det är en speciell dag och be dem arbeta aktivt VARJE dag mot svinnet, gärna skylta och berätta om det på olika sätt, informera sig , skylta upp och aktivera sig ännu mer – kanske kan du engagera dig ideellt eller på andra sätt för att minska svinnet med det för dem?

Har rätt personer koll på frågorna de behöver för att kunna fatta rätt och pålästa beslut? Vad gör de åt matsvinnet – egentligen bakom de fina orden?

Vad gör du och människor omkring dig? ”Firar” eller sörjer (för att svinnet är så tragiskt stort) du att världen uppmärksammar dagen?

Det är hursomhelst en viktig sak som vi behöver prata men framförallt göra något åt. Problemet är egentligen att vi har det här problemet, eller hur? Vilket du förstår eftersom du är här och läser det här 😉 Men det ÄR en viktig och ja, STOR dag och stundens allvar kräver svar på stora frågor!

Följ Matsvinnet här och i våra sociala nätverk och dela ordet om du tror som vi att vi behövs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?