Recept med överbliven julmat

Skrivet av 2021-12-23
glögg julbord
Bild: Reid Beals Flickr (CC BY-NC-SA 2.0).

Här får du tipsen och recepten som förvandlar överbliven julmat såsom, gravad lax, julskinka och risgrynsgröt till något o-juligt och något alldeles… alldeles, underbart! Missa inte heller portionsguiden för att minska svinnet från julbordet, längst ner!

Låt oss slippa slänga halvätna sillburkar, skinkslattar och laxsidor. De, klimatet och naturen har betalat det högsta priset för att hamna på våra tallrikar, som vilka reavaror som helst. Det minsta vi kan göra är då att äta upp dem.

Med hjälp av denna receptsida får du inte bara få en god utan också en klimatsmart och svinnsmart Jul! Och ett gott samvete. Så, från oss alla till er alla: en riktigt God Jul!

Recept med överbliven julskinka

När det kommer till att laga mat på rester är julskinka egentligen som vilken skinka som helst. Har du massor kvar, frys in i det i tjocka skivor och ät det som kassler. Frys in dent i små tärningstora bitar som du kan ta fram i just den mängd du behöver när du ska göra en pyttipanna, skinksås till pastan eller blomkålsgratängen långt fram i vår. Skinka utan fett håller utan problem många månader i frysen.

Tunt skivad kan du ha den som pålägg till frukosten eller på varma mackor. Det är lätt fixat för den händiga med kniv men har du fryst in en bit går det extra lätt med en mandolin när en fryst skinka är nästan, men inte helt, tinad. Här kommer några av våra bästa recept, där julskinkan sätter kronan på verket.

Recept: Tastelines pasta med skinksås

Recept: Pastasallad med skinka och pesto

Recept: Per Morbergs pytt i panna

Recept: SantaMarias tortillapizza Azteka

Recept: ICAs ost- och skinkpaj

Recept: Landleys köks gratäng med julskinka, blomkål och broccoli

Recept: Tastelines spanska kroketter med skinka

Recept: Norrmejeriers blomkålssoppa med skinktopping

Recept: Coops klassiska makaronigratäng

Recept med överbliven gravad eller rökt lax

Med enkla basingredienser som mjölk, grädde, ägg, mjöl och ost kan du trolla fram alla möjliga sorters laxrätter med laxen som blivit över från någon av våra högtider. Här kommer några exempel som inspiration.

Recept: Allt om mats laxfrittata

Recept: Laxgratäng utan ägg

Recept: Mitt köks gravade lax med apelsinsallad

Recept: ICAs laxpaj

Recept: Kökets laxpudding

Recept: Kökets laxomelett

Recept med överbliven sill

Köpt inlagd sill håller generellt längre än egengjord, och sill i klar inläggning längre (3 månader) än en sill i krämiga såser (2 veckor). Som tillbehör till potatis funkar de som en snabb lunch. Men visste du att det finns en massa andra, mer spännande rätter du kan trolla fram med en liten sillslatt?

Video: Mitt köks rösti med senapssill

Recept: Sillwrap med kokt potatis

Recept: Gubbröra med senapssill

Recept: Tastelines sillåda med potatis, syltlök och äpple

Recept: Janssons frestelse med sill

Recept: Kökets sillsallad med äpple

Recept: Minipajer med tomatsill

Recept med överbliven risgrynsgröt

Risgrynsgröt går utmärkt att frysa in och äta till frukost eller mellanmål. Eller så lyxar du till det och gör pannkakor eller en efterrätt av den överblivna risgrynsgröten! Och för den som älskar en av Finlands nationalrätter, Karelska piroger, så är halva jobbet gjort om du redan har (osötad) risgrynsgröt i kylen.

Recept: Leilas saffranspannkaka

Recept: Kökets Ris à la Malta

Recept: ICA Kurirens risplättar

Recept med överbliven pepparkaksdeg eller pepparkakor

Pepparkakor i all ära, men efter ett tag blir det lite uttjatat till fikat. Enklaste sättet att äta dem på ett annorlunda sätt är att äta dem som kex till goda ostar. Men de kan också förvandlas till pepparkaksdoftande kakor och cheesecake – eller varför inte glass?

Recept: ICAs alla recept med pepparkaksdeg

Recept: Brownie med pepparkaksdeg

Recept: ICAs apelsin och pepparkakscheesecake

Recept: Arlas saffranscheesecake med pepparkaksbotten

Recept: Leilas pepparkaksglass med varm kardemummafudge

Fler tips för julens matrester

  • Använd gärna en bra portionsguide, som den här från Konsumentföreningen Stockholm, för att mer träffsäkert och svinnsmart beräkna mängden mat!

Andra som här gärna och frikostigt delar med sig av bra tips och inspiration om hur man minskar matsvinnet vid julbord och julbufféer (där svinnet oftast är som störst) och som ger en del bra tips från ett restaurangägare, kockar och krögare. Det är sen gammalt #svinnsmart att:

  • Ta det lugnt när du ska äta julmat (som alltid!) och vid buffé/julbord – välj en lite mindre tallrik och gå fler gånger istället för att lasta på för mycket på en gång (risk för #matsvinn) – det är en dag imorgon också!
  • Destination Sigtuna har gett ut receptsamlingarna En godare Jul och Svinngott, där du lär dig ta till vara på julmaten. De har även ett antal bra videos för hur man kan ta tillvara på maten bättre och minska matsvinnet.

Smaklig spis, minimalt matsvinn och en riktigt God Jul – det vinner alla på! Slutet gott, allt gott!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?