Matsvinnsspaning juni 2024

Skrivet av 2024-06-15

Matsvinnsspaning är som vanligt signerad Louise Ungerth och innehåller bland annat en ny rapport från Världsbanken som visar att kostnadseffektiva sätt att minska matsvinnet skulle kunna bespara vår atmosfär en halv miljard (!) ton koldioxidekvivalenter (CO2e). Spaningen innehåller också uppcyklade frukostflingor, en ny matsvinnutbildning, teknikinnovationer för minskat svinn mm.

Bild på framsidan på rapporten Recipe for a Livable Planet.

Några kanske hajar till för det gjorde vi, efter att ha läst summeringen av Världsbankens rapport (Sutton, m fl, 2024. “Recipe for a Livable Planet: Achieving Net Zero Emissions in the Agrifood System.” World Bank, Washington, DC) som menar att 500 miljoner ton växthusgasutsläpp kan stoppas ”kostnadseffektivt” om matsvinnet minskas enligt rapportens beskrivning. Beräkningar visar att om vi globalt och med start imorgon (juni 2024) och fram till 2029 kan släppa ut 200 Gigaton (200 000 miljoner ton (!) om vi sk ha 50 procents chans att klara 1,5-gradersmålet. Se Bild 2.

Klimatbudget med 50 % chans att nå 1,5gradersmålet enligt ClimateTracker

Eller 100 Gitgaton för 85 % chans. Se bild 3.

Källa tillgänglig: https://climatechangetracker.org/igcc

Under 2022 var den totala budgeten som vi har kvar till Parisavtalets 1,5 gradersmål 59,4 gigaton enligt FN:s (UNEP) Emission Gap Report 2023. Enkel matematik ger därför vid handen att vi sträva efter att släppa ut så lite som absolut möjligt.

Det är som bekant skarpt läge för klimatet och skarpt läge att koppla ihop matsvinnet med klimatet. Även om vinsterna med minskning av matsvinn också inkluderar mer tillgänglig mat till andra alltså minskad matfattigdom i ett globalt livsmedelssystem, minskad övergödning, minskad användning av färskvatten (jordbruket står för ca 70 % av tillgängligt färskvatten enligt bl a FAO, 2024), dito användning av kemiska bekämpningsmedel, konstgödning, alltså fossilt mineralgödsel etc.
Alltså skulle en hel del av av de planetära gränserna (Rockström m fl) och att leva inom ”munken” (”Doughnut-modellen” se Raworth m fl) vinna, win-win-win, om vi minskar matsvinnet. Det har vi på Matsvinnet.se debatterat om flera gånger i bl a i Göteborgsposten 5 maj 2022 liksom i en annan den 12 december 2019 som även debatterades i Sveriges Riksdag. Mer om det nedan och en hel del annat i matsvinnsspaningen! Vi lovar spännande läsning och önskar med det alla en glad sommar!

Knaprig – spännande, nya, uppcyklade flingor

”Knaprig” är namnet på en ny proteinrik frukostflinga, gjord på potatisprotein. God och riktigt knaprig kan jag intyga efter att ha träffat på den på Kistamässans ”Framtidens mat” härförleden. Flingan ligger rätt i tiden. Protein lider vi ingen brist på generellt, förutom vissa äldre personer, men folk som tränar och bantar söker proteinrika livsmedel. Potatisproteinet är ju dessutom växtbaserat och proteinet som kommer från stärkelseindustrin uppgraderas nu från djurfoder till människoföda vilket minskar svinnet. Ska bli spännande att följa.

Stadsmissionens andra utgåva och handbok för donationer är här

Nu är Stadsmissionens handbok ”Handbok för donationer av livsmedel nr 2” klar. Syftet är att underlätta för de drygt  250 matbankerna som finns i landet att på ett säkert och effektivt ta emot överskottsmat, d v s livsmedel som det producerats för mycket av och inte blivit sålt. Här beskrivs vad som ska vara på plats för att matbankernas samarbete med aktörer i producent-, grossist-och leverantörsledet ska gå smidigt och motsvara livsmedelsbranschens behov och önskemål.

Världsbankenrapport kan spara 1/2 miljard ton växthusgasutsläpp

Kostnadseffektiva åtgärder för att minska det globala matsvinnet skulle kunna reducera utsläppen motsvarande ett halvt gigaton koldioxidekvivalenter (CO2e) per år till år 2030. Det och mycket annat lärorikt och intressant kan man läsa i rapporten ”Recipe for a Livable Planet” av World Bank Group. Ett gigaton = 1000 miljarder ton.

Utdrag citat ur Recipe för a Livable Planet av Världsbanken.

Vita husets strategi för minskat matsvinn och förbud mot deponi

Ännu en matsvinnsrapport, se citat ovan. Denna gång från The Consumer Goods Forum ”Driving the Emissions down and profit up by reducing Food Waste”.  Trots de enorma negativa effekterna  av matsvinn misslyckas ansträngningarna att minska svinnet eftersom den verkliga ekonomiska kostnaderna är väsentligt undervärderade menar författarna. Rapporten uppskattar att kostnaden för matsvinn beräknas vara 25 – 50 % högre än tidigare beräkningar.

Ny konsumentundersökning om attityder till matsvinn

Undersökningsföretaget Nordic Viewpoint har presenterat en ny konsumentundersökning och bland annat ställt frågor om matsvinn. 40 procent kan tänka sig att slänga kyckling, som ju har sista förbrukningsdag, när datumet har gått ut utan titta, lukta och smakar på produkter. Det innebär att 60 procent kan tänka sig att äta den. Närmare 20 procent kastar mejeriprodukter när bäst före datum har gått ut utan att titta, lukta och smaka först.

Mealmakers räddade 500 ton mat

Nu har totalt över 500 ton mat ”räddats” genom att Mealmakers digitalt matchar livsmedelsaktörer, grossister och industri med privat och offentlig sektor och ser till att livsmedel som annars hade blivit matsvinn hittar intresserade köpare. Milstolpe för Mealmakers. Grattis!

Ny matsvinnsutbildning

En rykande färsk utbildning i ”Livsmedelshygien för minskat matsvinn”  lanseras av Generation Waste.

Ännu ett nytt uppcyklat livsmedel ser dagens ljus

Avokadokärnor går ju ofta till spillo, eller blir i bästa fall biobränsle. Vad sägs om en dryck med avokadokärnextrakt som ingrediens? KADO heter drycken och är framtagen av startupföretaget Simply No Waste i Malmö. Ingredienser: Avokadofröextrakt 71% (vattenbaserad) , citronsaft 10%, äpple koncentrat, ingefära 6%, äppelmust.

Grek isk matsvinnskonferens med svensk matsvinnsexpert

Sugen på att åka till Grekland i september? Då kan du åka till konferensen Retaste foodwaste- rethink food resources, losses and waste och bland andra lyssna till vår svenska  matsvinnsforskare, Mattias Eriksson, SLU.

Ica Botkyrka minska matsvinnet

27 procent mindre matsvinn. Det har ICA Maxi Botkyrka lyckats åstadkomma i maj jämfört med maj förra året. Mycket pengar och miljö sparas genom samarbetet mellan butiken och Recollab som hjälper livsmedelsföretag att minska sitt matsvinn. Bravo!

Teknikinnovationer för minskat matsvinn

Här hittar du en lång lista på tech innovationer som minskar matsvinnet, sammanställd av Keith Andersson, Decarbonize.

Blir man matförgiftad av att äta dumpstrad mat? Det verkar inte så.

Vi avslutar med tänkvärda ord av författaren Andreas Jakobsson som också driver ”Dumpstringslyx.
”Jag får ofta frågor om hur ofta jag har blivit matförgiftad av dumpstrad mat. Efter snart elva år av regelbundet dumpstrande är svaret fortfarande noll gånger. Trots att jag genom åren ätit allt från omfrysta räkor som legat varmt, mejerivaror två år efter bäst före-datumet, såser, ost och torrvaror över fem år efter datumet och så vidare”. Läs hela inlägget här. Vi har förresten intervjuat Andreas om hans arbete vilket är klart läsvärt också, då tillsammans med vår egen matsvinnsnestor Ingrid Strid som också sitter med i styrgruppen för Matsvinnet.se och som har varit ute på dumpstrat med Andreas.

Glad sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?