Matsvinnsspaning januari 2022

Skrivet av 2022-01-20

Gott nytt år! Livsmedelsföretag tvingas donera mat, Do Good Chicken äter matsvinn, Kentucky Fried Chicken får skäll i Kina, skolorna minskar matsvinnet och klisterlappar ökar hållbarheten på frukt.

4 000 ton. Så mycket matavfall genereras i Los Angeles County varje dag. Såväl middagsrester som frukt och mögliga grönsaker från livsmedelsbutiker och restauranger. Det mesta läggs på soptipparna. Men nu är det slut med det. En ny lag ålägger livsmedelsföretag, hotell, myndigheter, skolor, eventbolag m fl att donera minst 20 procent av den ätbara maten till människor i nöd. Resten måste komposteras eller gå till biogas. Läs mer här.

En stor majoritet av svenska grundskolor har satt mål för hur mycket matsvinnet ska minska. Det och mycket annat visar Livsmedelsverkets nya kartläggning av måltider i den kommunala verksamheten.

Bravo Rscued! Nu samarbetar Rscued med Svenska Lantchips och tillverkar chips av rödbetor och andra rotfrukter som har knasiga storlekar eller andra kosmetiska fel. Listade på ICA centralt. Bara det är en bedrift.

Bravo Matmissionen! Under 2021 överträffade Matmissionen sina högt ställda mål om att sälja och distribuera 1000 ton mat till personer i med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till. I de två butikerna i Jakobsberg och Hägersten hanterades hela 118 700 kg matsvinn 2021!

Det stora brödsvinnet diskuteras i en artikel i Forskning och Framsteg. Kan man månne göra hamburgare av brödsvinn och svamp i framtiden?

KFC, snabbmatskedjan, får skäll i Kina för att de bidrar till matsvinn. I den senaste reklamkampanjen får alla en leksak som köper en måltid. Leksakerna har snabbt blivit samlarobjekt och folk köper mängder av måltider bara för att kunna få tag i figurerna. Inte sällan slängs sedan maten. Hjärnsläpp av KFC anser China News.

Stix fresh är en liten klisterlapp som gör att frukt och grönsaker håller sig fräscha två veckor längre. Tidigare har vi stiftat bekantskap med Apeel.

Food Waste Funder Circle (FWFC). Så kallas ett nybildat nätverk för privata och offentliga investerare samt filantroper som vill investera i åtgärder för att minska matsvinnet. FWFC, grundat av ReFED och Upcycled Food Association, erbjuder en plattform för utbildning, samarbete och investeringar i syfte att minska matsvinnet med 50 % till år 2030.

Här är ReFEDs nyhetsbrev Januari 2022. Mycket på gång. Bland annat ett lunchseminarium ” Lunch and learn” 22 februari.

Drygt 1,5 miljarder kronor har företaget “Do Good Foods” tagit in från investerare 2021. I februari i år lanseras Do Good Chicken i amerikanska butiker. “The first domestic chicken brand actively combating climate change.” På förpackningen informeras om att varje kyckling bidrar till räddar två¨ kilo matavfall från att läggas på soptippen och minskar växthusgaserna med 1,5 kilo CO₂ekv . Marknadsföringen har godkänts av USDADo Good Foods samlar in livsmedel som frukt, grönsaker och kött från butiker genom smart logistik och infrastruktur och konverterar det till ett näringstätt kycklingfoder. Do Good Food poängterar att insamlingen sker först efter att butikerna har donerat överskottsmat till behövande. Den första fabriken kommer att ta emot 160 ton matavfall per dag från 450 butiker. Ytterligare fem fabriker planeras, och i februari kommer alltså de första “klimatreducerade” Do Good chickens att nå butikerna, uppfödda på mer hållbart foder. Läs mer i Politico.

Det absolut viktigaste är dock att se till att matsvinn överhuvud taget inte uppkommer. Det menar USAs Naturvårdsverk EPA i sin stora matsvinnsrapport som vi skrivit om tidigare. Huvudfokus kan inte vara att överbliven mat ska doneras eller bli till djurfoder även om det också behövs. Läs en bra artikel av Civil Eats här.

Bland de 10 viktigaste trenderna inom matsystemet 2022 är att finna lösningar så att matsvinnet minskar. Dels för att det är bra business, dels för att det är nödvändigt för att kunna föda världen framöver. Det menar s2gVentures i sin spännande trendrapport “Shaping the Future of Food 2022.

Slut för idag. Fler matsvinnsspaningar hittar du här.

byLOUISE UNGERTH 0

Comments are closed here.