Matsvinnsspaning juli 2023
Svinn win-win i Almedalen, krav på hårdare regler att minska svinnet inom EU, ny upcyklad glass, utlysning för ökad resurseffektivitet i livsmedelskedjan, engelska handlare vill ha hårdare krav på dem att minska sitt svinn, dumpstring och donationer.
På grund av klimatförändringarna och att befolkningen ökar i Sydostasien måste länderna vidta åtgärder för att öka jordbrukets produktivitet, minska förlusterna efter skörd, förbättra tillgången till marknader och bygga motståndskraft mot klimatförändringar. Det menar World Economic Forum i en intressant och lärorik artikel.
Som ett av 13 förslag i rapporten ”Grocery affordability- Examining rising food costs in Canada” vill Kanadas jordbruksutskott att man undersöker konsekvenserna att helt ta bort bäst före – datum på många livsmedelsförpackningar. Bäst före-datum driver matsvinn eftersom många slänger fullgod mat när bäst före-datum har passerats. Läs här.
Återbruk i Almedalen. Heja Åsa Sandberg och organisationen Medveten Konsumtion som såg till att allt från chipspåsar och granola till flaskvatten som blivit över under events i Almedalen togs tillvara och bjöds ut till gotlänningar vid slutet av Almedalsveckan. Lyssna på SRs inslag ”svinn- win-win!.
EU’s medlemsländer ska åläggas att minska matsvinnet med 10 procent i industrin och med 30 procent per capita i butiker, restauranger, food service och hushåll. Det föreslår EU kommissionen. Basåret är 2020. Läs här. Alldeles för låga ambitioner menar Lilly Da Gama, WWF och många med henne.
50 miljoner spänn. Det anslår Vinnova till projekt som ökar resursanvändningen i bland andra livsmedelsindustrin. Satsningen görs i form av en öppen utlysning med namnet Ökad resurseffektivitet, industrins bidrag till en cirkulär ekonomi. Alexander Alvsilver på Vinnova har skrivit mer om aktuella matsvinnsprojekt för AGFOs medlemmar. Läs mer här.
Svalkande svinn! Sopköket och Mathem lanserar tre glassar för att inspirera fler att ta tillvara på mat och minska svinnet. Recepten finns tillgängliga på Mathem.se. Glassarna finns även att köpa i limited edition hos Sopköket, tillverkade till 64 procent på räddad mat som donerats från Mathem.
Danska Dagrofa foodservice har med hjälp av vertyget Whywaste minskat sitt matsvinn med 42,2 ton jämfört med förra året, på bara tre månader.
Teamet bakom ”Matvinn” vann Gothenburg Smart City Challenge med förslaget att låta elevers föräldrar ta med sig matlådor hem. Då minskar matsvinnet, klimatet gynnas och familjernas vardagsliv underlättas.
Lyssna på matsvinnshjälten Åsa Sandbergs TED talk. Bra!
Brittiska regeringen har inga planer just nu på att tvinga livsmedelsföretag att rapportera sitt matsvinn enligt The Grocer. Wrap och Tesco är mycket besvikna.
Plånboken i P1 rapporterar från sopcontainrar utanför livsmedelsbutiker. Dumpstaren och författaren Andreas Jakobsson och forskaren Ingrid Strid berättar om matbutikernas ”helt sjuka” svinn. Svensk Dagligvaruhandel svarar. Intressanta synpunkter.
1 januari 2024 måste alla företag skilja livsmedlen från förpackningen innan den slängs. Kan bli knepigt menar Maträtt som uppmanar alla att istället donera maten. Klokt.
Fler spaningar här.
Glad sommar!