Matsvinnsspaning januari 2024

Skrivet av 2024-01-22

God fortsättning på det nya året!

Svenskar vill slänga mindre mat, Sodexo köper K-märkt, uppseendeväckande studie, sex svinntips till butikerna, dåligt svinnsrecept från The Guardian och bra aktivitet i Australien.

Svenskarna slänger mindre mat enligt en undersökning av Matsmart. 37 procent av de tillfrågade uppger att de försöker slänga mindre mat än tidigare år. Nästan hälften menar att de gör det för att spara pengar, en nästan lika stor andel säger att de gör det av miljöskäl. Kvinnor försöker i större utsträckning än män att minska matsvinnet. Skärp er gubbar!

Det internationella jätteföretaget Sodexo förvärvar restauranggruppen K-märkt!  Ur pressmeddelandet: ”En nyckelingrediens i K-märkts prisbelönta arbete för ökad hållbarhet och minskat matsvinn är konceptet ”Chef’s Choice”. I stället för en fast meny bestämmer kocken vad som serveras utifrån de råvaror som finns tillgängliga, vilket gör att menyn varierar från dag till dag, ibland även från timme till timme. På det sättet lyckas man rädda råvaror som annars skulle ha gått till spillo, och attackerar ett av matindustrins största hållbarhetsproblem – matsvinn.”

En uppseendeväckande studie ” Cradle-to-grave emissions from food loss and waste represent half of total greenhouse gas emissions from food systems” har publicerats i Nature Food, sammanfattad av Anthroposcene.  Hälften av växthusgaserna från världens matsystem genereras av matsvinn. Mer än dubbelt så mycket som redovisats i tidigare studier. (Bild Anthroposcene).

Project Drawdown rankar även i år minskat matsvinn som den enskilda största åtgärden hushållen kan bidra med för att minska växthuseffekten. Läs Kathrine Hayhoe’s exempel på av vad som görs bra och mindre bra när det gäller att minska det globala matsvinnet.

Här kommer sex angelägna åtgärder som minskar butikernas matsvinn. Tipsare är LS Retail, ett IT företag.

Ett inte så himla bra zero-waste recept från The Guardian. Själv skulle jag dra mig för att använda bananskal i en kaka. Drar mig till minnes ett blogginlägg jag skrev för många år sedan ”Giftiga bananer?”. Eventuella bekämpningsmedelsrester sitter i bananskalet, inte i själva bananen.

Kan Bump Cap vara något? Korken på juiceflaskan kan bytas ut till en Bump Cap som signalerar när juicen har blivit dålig genom att korken blir ojämn. Fast man kan väl lika gärna titta, smaka och lukta på juicen tänker jag- eller? Och måste man slänga korken sen?

Avslutar med ett riktigt bra initiativ från Canberra, Australien. OzHarvest är  Australiens ledande matbank som räddar överbliven mat från att slängas på soptippar och i stället levererar maten till behövande. Organisationen bjöd 22 butikschefer på vällagad mat tillagad av en professionell kock. Maten lagades enbart av ingredienser som annars hade kunnat hamna på tippen. Detta för att visa att butikernas matsvinn kan bli till goda och hälsosamma måltider. Genom att involvera butikscheferna i matlagningen ville man visa hur viktigt det är att inte slänga bra mat utan att donerar den så att den kommer till nytta. – En riktigt ögonöppnare! Efter eventet så har vi ökat donationerna och det känns riktigt bra, säger en av deltagarna.

Fler matsvinnsspaningar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?