Matsvinnet representerar i Almedalen 2022

Skrivet av 2022-07-04
Raukar, hav och stenstrand på Fårö, Gotland i svenskt sommarväder.

Sällan har väl matsvinn, hållbara, uthålliga livsmedelskedjor, minskad klimatbelastning och – inte minst – begripliga, handfasta lösningar på dessa frågor varit lika mycket på allas läppar som nu. Träffa Matsvinnet, Sveriges lantbruksuniversitet och MatLust Utvecklingsnod med projektet Omtag Nu den 6 juli i Almedalen och lyssna till engagerade riksdags- och lokalpolitiker, forskare och experter, entreprenörer och innovatörer som tar diskussionen till nya och nödvändiga nivåer.

Förståelsen om hur läget faktiskt ser ut i Sverige med att minska matsvinnet är lika viktig som samverkan och politisk förståelse, som nästan alltid nämns vid komplexa frågor som matsvinn. Likaså är mod och arbetsvilja för att ta itu med problemet. Vi är därför extra glada och stolta över att kunna bjuda in till just ett sådant ”viktigt på riktigt” panelsamtal i Almedalen den 6 jul. Tillsammans med MatLust Utvecklingsnod och ett projekt inom det: Omtag Nu, och inte minst några av Sveriges vassaste experter och forskare inom matsvinn från SLU – Sveriges lantbruksuniversitet bjuder vi in till ett fartfyllt fysiskt evenemang onsdag den 6 juli kl 13.30 -14.30.

Rubriken och den övergripande frågan för samtalet är Behövs det mer politik för att minska matsvinnet? Matsvinnet.se – Forum för minskat matsvinn är initiativtagare till panelsamtalet och vi ställer frågorna till sin spets tillsammans med våra kunniga experter, presentatörer och moderatorer Louise Ungerth och Ingrid Strid. Vi vill hjälpa till att vidga perspektiven genom en samarbetsform som brukar kallas triple helix, eller trippelhelix, det vill säga när näringslivet, akademin och offentlig sektor samverkar.
Och medan vi talar om politk – vilka frågor har de partier du planerar rösta på i höstens val och vilka förslag och politik har de för att minska matsvinnet? Tror de och eventuellt du att det kommer göra skillnad på matsvinnet totalt? Fråga dem – de tär ett perfekt tillfälle att visa att frågan är viktig för dig.

Är du också på Gotland då eller intresserad av att åka dit och träffa oss och en hel dela andra? Mycket välkommen i så fall till Campus Gotlands huvudentré på bästa läge i Visby hamn, Cramérgatan 3. Svara gärna på om du kommer till evenemanget antingen på LinkedIn eller Facebook. Anmälan kan också göras per mejl till Louise eller Mårten. Läs gärna också vad som skrivs om evenemanget från SLU på svenska och engelska, liksom på Globala Portalen. Väl mött och vi hoppas att ses där!

PS. Vi hade gärna erbjudit en snygg livesändning men eftersom vi saknar budget för det planerar vi spela in och eventuellt sändas det i efterhand, men den är inte bestämt i skrivandets stund. DS.

1 kommentar

  • Simon Eisner says:

    Lagstiftning behövs. 2004, dvs 18 år sedan togs Allwins modell fram där problemägaren, dvs livsmedelsföretagen skall bära kostnaden. Fortfarande letar de flesta efter gratislösningen!!!???

    Tiotals miljoner av skattebetalarnas pengar har gått till dussintals av projekt genom åren. Alla idag nerlagda….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?