Så sparar du tusenlappar på att minska matsvinnet och räddar världen på köpet

Skrivet av 2022-04-29
focus
Det kan vara utmanande att behålla fokus i butiksmiljöen och ehandeln men det kan spara tusenlappar årligen.

Här har vi med Louise Ungerths hjälp samlat svinnsmarta tips som gör att du och din familj kan spara mycket pengar i tider av skenande matpriser. Att samtidigt minska matsvinnet, spara pengar och spara mat som kan behövas förr än du anat i svåra tider är också klok hushållning. Här lär vi dig hur du kan se till att den mat du köper äts upp och hur du minskar dina kostnader på köpet.

En del av svinntipsen här har du kanske hört förut. Det beror i så fall sannolikt på att de är just bevisade, beprövade och effektiva. Vi börjar med några basala men superviktiga tips. Spara, tipsa andra, dela i sociala medier – nu kör vi!

Så minskar du ditt matsvinn och dina matutgifter på samma gång

 1. Handla inte utan inköpslista, eller åtminstone en detaljerad koll på vad du behöver och inte. Papper eller digitala TODO’s är upp till dig, de digitala (appar mm) har många fördelar. Inventera din kyl, frys och skafferi. Utgå från vad du har hemma och komplettera.
 2. Handla aldrig hungrig. Beteendeforskning visar att hungriga köper mer på impuls och mindre planera (se punkt 1 om att handla efter behov).
 3. Töm frysen och skafferiet, där gömmer sig ofta fullt ätbar och god mat. Går inte maten åt, frys in, även små portioner. Det går utmärkt att frysa t ex pasta och ris.
 4. Handla i säsong. Då är frukten och grönsakerna billigast och oftast nyttigast.
 5. Bäst före datum på mat är oftast satt efter + 8 grader förvaringstemperatur. Se till att din kyl står på + 4 grader. Då håller maten sig fräsch nästan dubbelt så länge som i + 8 grader.
 6. Köp inte varor till multipris, alltså med mängdrabatt, typ ”köp tre till priset av två”, om du inte är bombsäker på att de kommer ätas/drickas upp. En vara kostar alltid mindre än tre.
 7. Kolla inte varans ”bäst före datum”. Titta, lukta, smaka på maten i stället. Känns den okej, är den okej. OBS! Däremot ska du inte äta mat som har passerat ”sista förbrukningsdag” enligt Livsmedelsverket. Exempel på mat man ska vara försiktig med är skaldjur, köttfärs och rå kyckling.
 8. Köp från butikernas ”ät snart-hyllor”. Ser du god mat till nedsatt pris, köp! Ät inom någon vecka eller stoppa i frysen. Många butiker rear ut kassar med frukt och grönsaker som inte är till 100 procent perfekta. De utgör guldgruvor för smoothies, grytor, soppor och fruktsallad.
 9. Omelett, soppor, smoothies och ”röror” är världens bästa restmat. Använd dessa gömda och kanske okända favoriter, som du redan har i kylskåpet, fruktskålen, frysen eller skafferiet! En omelett på halvskröpliga grönsaker, en överbliven skvätt tacosås till någon kokt potatis och en snutt köttfärssås, hyvla eller riv över kvarblivna ostskalkar. Grönsaker, rotfrukter, blad och frukt med torrt skal eller som ser lite mindre etiskt tilltalande ut för att servera för en kräsen publik? Lägg salladsbladen i lite isvatten så återfår den sin forna glans och krispighet. Eller ta bort de värsta delarna och koka ihop till en sopp eller mixa till en smoothie.

  Ät och njut – du har sparat både egna pengar, minskat din klimatpåverkan väsentligt, liksom varit snällare mot miljön, sparat färskvatten, mark och odlingsjord, växtlighet och antagligen också ett och annat levande djur!

Fler smarta spartips i spartider.

Håll stenkoll på jämförpriser! Jämför priset omräknat per kilo eller liter. Det manipuleras hejvilt med förpackningsstorlekar. Blir en vara dyrare så händer det att industrin minskar vikten eller volymen på förpackningen så att varan förefaller ha samma styckpris som tidigare.

Handla mat i lågprisbutiker. Numera har de ofta ett stort sortiment av god kvalitet. Där finns generellt pengar att spara, t ex Lidl, Willys, Matrebellerna (i Stockholmstrakten).

Ladda ner appen Matpriskollen. Suverän att botanisera i kring extrapriser om man har flera butiker att välja emellan på nära håll.

Köp boken ”100 sätt att rädda maten av Annica Triberg eller Hanna Olvenmarks bok ”Portionen under tian” eller ”300 kronors veckorna” och/eller läs hennes blogg med samma namn.  

Behöver du ta bilen till matbutiken? Handla mycket på en gång men alltid efter inköpslista och passa på att göra flera ärenden samtidigt. Bilresorna är dyra både för plånboken och klimatet, särskilt om du kör fossildrivet fordon. Dessutom minskar värdet på bilen efter varje mil. Många bäckar små..

Kanske tycker du att det är jobbigt att bli pluskund, stammis, medlem, prio o s v i olika butikskedjor, men här finns pengar att hämta. Ibland genom rabatt på hela köp och oftast extrabra erbjudanden till medlemmar. Några butikskedjor kräver endas id-kort/legitimation när du handlar och du slipper ha extra kort i plånboken. Seniorer får pensionärsrabatt i många butiker. Stäm av vad som gäller för dig på de orter du rör dig och handlar.

Det kan löna sig rejält att betala allt man köper med ett kundkort med kredit, eftersom du även kan få viss poäng på allt du inte köper i livsmedelsbutiken som resor och kläder. OBS! Detta under förutsättning att du betalar hela beloppet när fakturan kommer. Då utgår nämligen ingen ränta. Det kan bli gott om insamlade poäng som kan kvittas mot till exempel ett ”gratis” storköp kring jul eller midsommar. Jag vet, det är ett vanskligt råd att uppmana till kreditköp, men man kan ”få” extra matpengar. Här borde media göra en jämförelse mellan olika kundkort. Fördelar och nackdelar.

Gör en budget, och gör sedan en separat budget för matinköpen. Tävla om att maten inte får kosta mer än t ex 1000 kronor i veckan för hela familjen. Gör det till en sport och bjudin andra att ”snåltävla” med!

Följ i media vilka livsmedel som har blivit speciellt dyra. På sistonet ex kaffe som på kort tid ökat kraftigt i pris och som regel numera kostar mer 65 än 50 kronor per halvkilo. Passa på att köpa flera paket när det är extrapris om du har råd.

Avsätt någon/några timmar i veckan till att planera inköp och laga lite mat. Bra timpeng på det. Kolla kampanj- och extrapriser. Kanske erbjuder någon butikskedja dessutom 5 eller 10 procents rabatt på ett köp?

Genom t ex Appen Ingmar kan du lägga in olika matvaror som du kanske har köpt på extrapris och få tips på recept på goda maträtter där de ingår.

Rotfrukter, tex morötter, kål, lök och potatis är såväl hyfsat billigt- även om priset stigit även där- som gott och nyttigt. Gör en stor sats sallad på strimlad vitkål, morötter och lök, den håller sig upptill en vecka i kylen och går att variera med lite olika dressingar. Använd i grytor.

Gör en fruktsallad av kvarglömd frukt, lite skalskrumpna apelsiner och äpplen och frukt till extrapris. Kanske har du bär eller annat i frysen som ska gå åt. Ha till efterrätt, på morgonyoghurten eller filen. Barnen brukar älska detta, dessutom nyttigt. Fruktsalladen håller sig fräsch upptill en vecka i ett kallt kylskåp om du blandar i lite apelsinjuice.

Köp t ex grönkål, potatis eller purjolök eller andra grönsaker till extrapris. Laga en stor sats soppa och frys in. Buljongtärningar är ofta på extrapris. Så enkelt att bara ta fram och tina. Tillsammans med gott bröd blir det en kalasmåltid till mycket låg kostnad. Soppa mättar! Liksom bönor och linser som ofta är hyfsat billig mat. Köper man inte färdigkokta bönor utan lägger ärtor och bönor i blöt är det väldigt billig och mättande mat. Liksom en hel kyckling som räcker till flera måltider.

Lyxig granola kan kosta upptill 100 kr per kilo. Men inte om du gör en stor sats själv med flera plåtar i ugnen samtidigt. Då har du granola i några veckor. Tar cirka 40 minuter att tillaga totalt. Och du kan strimla salladen eller göra fruktsalladen samtidigt som plåtarna med granola är i ugnen. Och torka skalen från äpplen som utmärkta äppelchips som barn och andra älskar men där man kanske hade slängt skalet.

När du lagar du mat, ta för vana att laga alltid någon portion extra. Du tjänar tusenlappar på att ta med matlåda i stället för att äta lunch ute. Har du kallt i kylskåpet håller sig maten fräsch upp till en vecka. Arbetar du hemma blir matlådan till perfekt lunch under veckan. Eller frys in. På temat om att äta fin, god och hållbar mat hemma tipsar jag gärna om bloggen med recept och tips lunchhemma.se och den kommande boken med samma namn och tillägget ”Snabba solorätter utan svinn”. Båda av Cina Risberg. Det är ett bra hållbarhetstips och en fin present till dig själv eller andra. Lycka till!

Comments are closed here.