Matsvinnsspaning februari 2021

Skrivet av 2021-02-08

En person håller upp en demonstrationskylt med texten More Love Less Waste

Coolaste butiken, etiketter som signalerar när mat blir dålig, matsvinn tre gånger värre än flyget, nya stålar till matsvinnsforskning och Mc Donald gör brickor av matsvinn.

Coolast av alla när det gäller kampen mot matsvinn är Stora Coop i Visby med butikschef Markus Wahlgren i spetsen. Där sitter det inte fast. Visionen är noll matsvinn förstås, men oavsett så blir det visst svinn. Det kan handla om butiksbakat bröd som gått fel, potatis och frukt-och grönt med skönhetsfel eller krossade förpackningar med cornflakes, chips och pasta. Nu ska ett ett lokalt bränneri tillverka vodka och annat gott av svinnet som ska säljas på Systemet under varumärket ”Spill”. Vissa måndagar har Coop fiskauktion i butik och säljer överbliven färsk fisk från helgen till hugade pensionärer, studenter från högskolan kan köpa påsar med mat med kort datum till superbilliga priser. Det nya målet är att halvera brödreturerna från de stora bagerierna. Så bra och helt nödvändigt! Heja!

Har du inte läst tidigare, läs nu! Föreningen Matsvinnets intervju med dumpstrarna Andreas Jakobsson, journalist och författare och Ingrid Strid, lärare och forskare vid SLU och styrelseledamot i Föreningen Matsvinnet. Ungefär 100 personer dumpstrar mat bara i Uppsalatrakten berättade Andreas.

Kloka ord som vanligt av Helen Williams till plastens försvar. Läs artikeln i Aftonbladet.

Stadsmissionens matbanker får bättre koll, ett mer effektivt arbetsflöde, bättre spårbarhet, bättre statistik och säkrare mat med en plattform som utvecklats med stöd av Postkodslotteriet och Vinnova. Läs mer.

Svenska företaget Innoscentia sidar upp med canadensiska Ynvisble och tar fram en etikett vars bläck reagerar på den gas som utvecklas i en livsmedelsförpackning när livsmedlet bryts ner, så man inte ska slänga maten förrän den är dålig. Läs mer.

Inspiration: Arken Hotel och SPA har som mål att minska matsvinnet med 10 procent. Redan de första tre månadernas samarbete med Generation Waste resulterade i 300 kg mindre matsvinn.

Nya stålar till matsvinnsforskning. Low in food kallas det nya forskningsprojektet som bland annat handlar om att minska brödsvinnet. Mattias Eriksson, SLU m fl ska undersöka hur brödsvinn kan minska i restaurang och storhushåll, forskare från Finland ska inrikta sig på butiker och i Tyskland ska man titta på mindre bageriers brödsvinn. 5,5 miljoner Euro kostar programmet som ska hålla på i fyra år.

Matsvinn, matavfall, livsmedelsförlust. Vad är vad? Här har du facit.

Internationellt

Tips. En storfavorit är Max La Manna. Han har typ 500 000 följare på Instagram. Lagar mat med tonvikt på vegetarisk mat och att minska svinnet. Lätta recept.

Mer på förpackningsfronten. Ett konsortium ”Pacadore collective” håller på att ta fram en förpackning som med hjälp av fyra ledlampor på locket som signalerar hur länge man kan äta livsmedlet innan det blir dåligt.
Låter komplicerat och dyrt. Läs mer.

McDonalds gör brickor av matsvinn. Materialet, UBQ, görs av bananskal, kycklingben och andra matrester, kartong och papper, blöjor och blandad plast som egentligen skulle gå på deponi, d v s dumpas på sophögar. Riktigt häftigt. Läs mer.

Bra och fyndig slogan av Too Good To Go, UK. ” PAST MY DATE? LOOK, SMELL, TASTE. DON’T WASTE”. Stora livsmedelskedjor som t ex Danone märker förpackningarna med loggan. Läs mer

Färskt, fryst eller konserverat? Konsumentmagasinet Which? i UK har spaltat upp för och nackdelar. Fryst vinner ur hälso – och hållbarhetssynpunkt. Visste faktiskt inte att champinjoner, grönkål, spenat och sparris är nyttigare kokta än råa. Och tomater förstås. Läs mer.

Alltid knepigt att hitta statistik och siffror. Här är information från University of Oxford m fl projekt ” Our world in data”. Sex procent av växthusgaserna globalt generas av svinn och förluster i livsmedelskedjan. Tre gånger så mycket som flyget. Ungefär. Och då är inte förluster inom jordbruket vid produktion och skörd inkluderat.

Det kommer att vara stort fokus på att minska matsvinnet när FNs Food System Summit 2021 går av stapeln i New York i höst. 25 januari hölls en dialog inför toppmötet anordnat av Regeringskansliet, KSLA och SIANI.

Fler updates av Louise här. Och bli gärna medlem i Föreningen Matsvinnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?