Matsvinnsspaning februari 2024

Skrivet av 2024-02-18

Mängder av mat går till spillo, handbok om donationer, Tesco i rejäl matsvinnsskandal, Kung Charles engagerar sig och om grönsakspulver av överbliven mat.

450 000 ton livsmedelsråvaror går till spillo i jordbruket och blir inte mat, enligt en färsk rapport ”Slutrapport om förluster av livsmedel” sammanställd av matsvinnsmyndigheterna Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket. Och den enorma mängden är inte ens hälften av vad som egentligen går till spillo som livsmedel eftersom studien bara omfattar åtta produktgrupper och heller inte inkluderar industrins svinn. Ett enormt resursslöseri med stor påverkan på klimatet. Förlusterna av nötkött, griskött och mjölk i primärproduktionen har lika stor klimatpåverkan som nio procent av hela animalieproduktionens växthusgasutsläpp. Läs om fakta och åtgärder för att minimera förlusterna i rapporten ovan, i Jordbruksverkets blogg och i SvD.

Kanske kan e-handelsföretaget Coles grönskaspulver råda bot på lite av livsmedelsförlusterna? Ta för stora eller små morötter eller inte så snygga broccoli eller pumpor, torka och mal till ett puder, peta ner det i en smoothie eller barnens mat och vips så har du ökat det nyttiga grönsaksintaget säger Coles chef för hälsa och nutrition. 70 gram puder motsvarar 750 gram broccoli eller blomkål, och kostar motsvarande 60 SEK.

Handbok om donationer av livsmedel del 1. Handboken som publicerats av SAMS, Samarbete för minskat matsvinn, vänder sig till livsmedelsbutikerna och organisationer som tar emot maten. Del två kommer att handla om donationer i grossist- och leverantörsledet samt om logistik och affärsmodeller.

Helsida i DN om att vi kan äta maten efter att bäst före-datum har passerats. Klart och tydligt av Karin Fritz, Livsmedelsverkets matsvinnsexpert. Dock fattas information om att maten håller sig fräsch nästan dubbelt så länge om vi förvarar maten i +4 grader i stället för + 8 grader som bäst före-datumet sätts efter.

Den statliga utredningen ”Livsmedelsberedskap i för en ny tid” har just överlämnats till regeringen. Förutsatte att åtgärden att minska matsvinnet nämns, men nej. Nu har jag inte lusläst hela utredningen men vid en sökning på ”matsvinn” eller ”livsmedelsförluster” hittar jag inget, Förutom att RISE utvecklar förpackningar för minskat matsvinn. Konstigt.

Tesco i rejäl skandal. Tusentals ton av överbliven mat som Tesco påstått sig ha konverterats till djurfoder har i själva verket blivit biogas. Den jättelika butikskedjan, som har tagit ledningen i kampen mot matsvinn och uppmanat alla aktörer att vara transparanta med sitt svinn, har gått på pumpen. Tescos egenkontroll visade felaktigheter i rapporteringen och man har nu avslutat kontraktet med det företag som tagit hand om Tescos svinn.

Fotbollsstjärnan Travis Kelce mamma har utnämnts till ”Chief Leftover Officer” av företaget Ziplock på hypade Superbowl, USAs största sportevenemang.  9 miljoner kilo mat slängdes efter förra årets Superbowl och givetvis vill företaget Ziplock, som gör plastpåsar med dragkedja att man tar med en av deras påsar till matchen, laddar den med matrester och tar med sig hem i stället för att slänga. En bra och säkert lönsam idé för företaget.

Även Hellmans majonäs hakar på matsvinnet kopplat till Superbowlmatchen och korar dagen efter till #sickofffoodwasteday.  Kolla in resterna du har i kylskåpet och häv på lite Hellmans mayo så blir det gott, är budskapet.

Att minska matsvinnet, cirkulär mat och att göra nya livsmedel av överbliven mat kommer på tredje plats i Food Institutes trendspaning för 2024 från USA.

The Kings Coronation Food Project som lanserades vid Kung Charles 75:e födelsedag i november har samlat mängder med livsmedelsföretag att ta krafttag mot matsvinnet och donera överbliven mat i samarbete med Fare Share. Läs mer på Brittiska hovets hemsida.

Det här har jag glömt att skriva om. Lyssna på Morotsbollar och blodbiff – om mindre matsvinn och mer innovationer av Feeding Your Mind – en podcast om framtidens mat (soundcloud.com)

Här är en artikel om hur butikskedjor i Europa använder AI för att minska svinnet.

Fler matsvinnsspaningar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?