Matsvinnsspaning maj 2022

Skrivet av 2022-06-03

Matsvinnet och kyltemperaturen, ny statistik från Naturvårdsverket, Stockholm + 50 och anteckningar från Food Waste Summit.

Den här mjölken smakar gott ända till den 16 juni, troligen längre. Inte till 2 juni som står på paketet. Vid + 4 graders temperatur i kylskåpet håller sig mjölken fräsch 14 dagar efter bäst före-datum utan några som helst smakförändringar. Det visar en studie som Livsmedelsverket bett RISE att genomföra. Resultatet är i och för sig inte ett dugg uppseendeväckande. Att temperaturen har en avgörande inverkan på matens hållbarhet är väl känt. Om mjölken håller god kvalitet i fler dagar vid + 4 grader, varför står det då på mjölkpaketet att mjölken ska förvaras i max + 8 grader och att bäst före-datum sätts efter den temperaturen? Många hushåll slänger ju maten på bäst före- datum.

Nu måste politiker och myndigheter dunka näven i bordet och få livsmedelsbranschen att sänka temperaturen i kylkedjan så att bäst före-datum sätts efter + 4- 5 graders förvaringstemperatur. Något annat vore en rejäl skandal. Då förlängs nämligen bäst före-datumet med många dagar och då minskar svinnet. De allra flesta kylskåp i hemmen är redan förinställda på den temperaturen.

Över en miljon ton mat slängs i Sverige enligt Naturvårdsverkets nya studie om det svenska matavfallet. Matavfallet har minskat något, och det är hushållens svinn som minskar. Bravo! Inte övriga aktörers. Läs och begrunda den lärorika och intressanta rapporten “Livsmedelsavfall i Sverige 2020”. Mer här.

Just när jag skriver det här pågår Stockholm + 50 och jag hamnar direkt online på “We don’t have time’s” mycket intressanta dag. Den handlar om hur matsystemet måste transformeras, om hur viktigt det är att matsvinnet minskar och om regenerativt jordbruk som en brukningsmetod för att minska klimatpåverkan. Utmärkta talare från WRAP, EAT med Gunhild Stordalen, Johan Rockström och många fler. Kolla här!

Livsmedelsgiganten Walmart är en stor sponsor av Food Waste Prevention Week i USA och har som mål att uppnå NOLL avfall i sin egen verksamhet år 2025 i Kanada, Japan, Storbritannien och USA. Främst använder man sig av datavetenskap för att bättre kunna uppskatta lagerbehov, donera mat till livsmedelsbanker och omvandla överbliven mat till djurfoder. Allt enligt nyhetsbrevet Mashed. Läs mer här.

Restauranger utan färdiga menyer. Det har Restaurang Nögen i Århus, Danmark, Sopköket i Stockholm och Spill i Malmö. Maträtterna som erbjuds görs av överbliven mat. Vilken mat som blir över i butikerna ändras ju från dag till dag och därmed även matsedlarna.

I Finland står matsvinnet från butiker, grossister, restauranger och storkök för 1 procent av matens totala klimatpåverkan. Det visar en ny studie från den finska dagligvaruhandeln. Kan tyckas lite. Men studien slår fast en av de viktigaste åtgärderna som handeln kan göra för att minska sin klimatpåverkan är att förebygga matsvinn. Läs mer här.

För att minska förluster och svinn av livsmedel i utvecklingsländer har organisationer, företag och lärosäten bildat ett konsortium för att effektivisera både arbetet och forskningen. Läs mer här.

Food Waste Summit hölls i Minneapolis för några veckor sedan. Här är en sammanfattning av diskussionerna.

Slut för i dag. Fler matsvinnsspaningar här

Comments are closed here.