Louises matsvinnsspaning april 2020

Skrivet av 2020-04-07
Bild: gryffyn m på Unsplash

Coronapandemin ökar restaurangernas matsvinn, Too Good to go etableras i Sverige och orsaker till hushållens matsvinn kartläggs. Här får du det viktigaste från matsvinnets värld, sammanfattat av styrelsemedlemmen och sekreteraren i Föreningen Matsvinnet, Louise Ungerth, i hennes aprilspaning.

Orsaken till matsvinn i 37 hushåll har studerats ingående av forskare vid Karlstad Universitet. Osäkerhet kring hållbarhetsdatum och för stora och svårtömda förpackningar ökar matsvinnet. Läs mer här och här.

Too Good to Go, “Rörelsen mot matsvinn” etablerat sig i Sverige. Genom en app kan man köpa överbliven mat billigt och webbsajten ger information om det globala matsvinnet, skolmaterial med mera.

Karma samlar in pengar genom Rädda Barnen till barn som har det tufft under Coronapandemin. Målet är 5 miljoner kronor och 100 000 måltider till barnen. 

Resvinn är Chalmers Industritekniks projekt för att hitta bra logistik för att minska matsvinnet. Snömoln ska bidra med en teknisk lösning som ska hjälpa butikerna att bli av med matsvinnet.

Norska matsvinnsskandaler: NRK avslöjar att massor av fårkött lagras för att slängas, tonvis av potatis och tomater dumpas m m. Grävande reportage.

UKs WRAP, konstaterar att endast 39 procent av britterna ser ett samband mellan svinn och växthuseffekten. 75 procent har dock uppmärksammat att man inte ska slänga mat enligt en ny undersökning.

Mängder av mat går till spillo när skolor, restauranger och hotell stänger till följd av pandemin i USA och i andra delar av världen. Läs artikel i NY Times.

Follow the food — ambitiöst och snyggt reportage av BBC om det enorma matsvinnet.

Fler av Louise’s spaningar hittar du här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?