Matsvinnsspaning februari-mars 2025

Skrivet av 2025-03-20

Uppdaterad svensk handlingsplan, rättsligt bindande mål ska minska matsvinnet, ekologiskt nötkött ger mindre livsmedelsförluster, det ljusnar för bananerna och multipriser kanske ändå inte ger mer matsvinn.

Tempot måste öka skriver Livsmedelsverket i den uppdaterade ”Handlingsplanen för minskat matsvinn” som bland annat lanserar 10 prioriterade åtgärder för att minska svinnet. Fokus framåt är på fyra områden:
1. Mål och uppföljningsmetoder
2. Aktiviteter och samarbete mellan aktörer i livsmedelskedjan
3. Ett förändrat konsumentbeteende och ökad kunskap
4. Forskning och innovation

Bildrättigheter: EU-kommissionen

Möjligen kan svenska aktörer få mer fart i sitt matssvinnsarbete för nu har EU beslutat om de första rättsligt bindande målen hittills för att minska matsvinnet inom unionen. 10 procent minskning ska ske till år 2030 och gäller för livsmedelsindustrin i samtliga EU-länder medan 30 procent minskning ska ske inom detaljhandel, foodservice och i hushållen. Det innebär i sig en tydlig minskning, alltså försämring eller ett svagare mål om man vill se det så jämfört med FN:s mål 12.3, som förordade en halvering av matavfallet till 2030. Vi på Matsvinnet.se och andra med oss stred för EU:s alternativ 3, som var 10 procent minskning för primärproduktionen, 25 procent för industrin och 50 procent för butiker och hushåll. Läs mer om vårt opinionsbildande arbete, svar och motivering här.

Minska kaffesvinnet! Goda råd får du av Generation Waste som även har tagit fram ”Stora kaffeguiden” att ladda ner. 84 400 ton kaffe/te slängs varje år och kaffet står för 45 procent av det flytande svinnet. Dags att skärpa sig! Även om mycket av kaffet är vatten så är det miljontals ton kaffebönor som odlas, transporteras, mals och rostas varje år, till ingen nytta.

Livsmedelsförluster, speciellt från boskapsproduktion, har stor miljöpåverkan. Forskare vid SLU har i en studie konstaterat att förlusterna är cirka 10 procent lägre vid ekologisk nötköttsproduktion oavsett om det är han-eller hondjur, mjölk- kött eller korsningsdjur. Läs här.

Det brittiska växtbioteknikföretaget Tropic kommer snart att lansera bananer som inte blir bruna när man skär dem i skivor, och bananer med längre hållbarhet kommer i slutet av året. Det är Innovationer som man tror kan öppna upp marknaden för skuren frukt, minska matsvinnet, öppna nya exportmarknader och minska fraktkostnaderna. Bananerna har utvecklats med CRISPR-teknik, så kallad ”gensax”.

Tvinga livsmedelsföretagen att rapportera sitt matsvinn! Det uppmanar 30 livsmedelsaktörer den brittiska regeringen. Läs artikeln i The Guardian.

 6 av 10 av Tescos färskvaruleverantörer, 117 st, rapporterar nu sitt matsvinn till Tesco skriver The Grocer. Tesco har gått i bräschen för ökad transparens om matsvinn i hela livsmedelskedjan och stridit för att få rapporteringstvång på plats. Obligatorisk rapportering för företagen är dock en av flera strategier på miljöområdet som för närvarande befinner sig i ett politiskt vakuum, där UKs finansdepartement är fast beslutet att prioritera tillväxt och sätta stopp för politiska åtgärder som anses öka byråkratin för företagen skriver The Grocer.

Läs ReFEDS nya rapport ”From Surplus to Solutions– 2025 U.S Food Waste Report” med mängder av intressanta fakta om matsvinn och matavfall i USA. Till exempel att 16 procent av USAs åkermark producerar överskottsmat.

Priskampanjer typ multipris ”köp tre, betala för två” sägs öka matsvinnet för att det lockar hushållen att köpa mer mat än vad de kan äta upp. Men så är det inte enligt en brittisk empirisk studie ”Does cash really mean trash” publicerad i Journal of Consumer Research. Hushåll som köpte varor på multipriskampanj rapporterade att de slösade mindre än hushåll som betalade ordinarie priser, men bara när den inköpta kvantiteten var större än vanligt. Varorna som studerades var gröna druvor, skuren grönsaksblandning, sockerärtor, grönkål, salladsblandning, kvisttomater, brödlimpor och mjuka frallor. Intressant.

Deligates ”Ät-snart kylar” i ICA butiker har räddat mat och ökat försäljningen med 30 miljoner kronor skriver Impact Loop. Mejeri- och köttprodukter toppar listan över varor som räddades under 2024, med mjölk på första plats, följt av nötfärs och yoghurt. Det beror på enligt Daniel Bergkvist, Deligate, att det är viktiga basvaror med kort hållbarhet. Sänk temperaturen i kylkedjan till +4- 5 grader så håller maten dubbelt så länge är mitt svar på det.

40 procent mindre matsvinn och 1 procent ökad lönsamhet. Det redovisar ICA Sannegården, Göteborg sedan de började använda Upshops (tidigare Whywaste) lösningar. Läs mer här.

Följ gärna Sanne Stroosnijder, Wageningen, på Linkedin. Alltid intressant.

Fler matsvinnsspaningar hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?