Matsvinnsspaning december 2022

Skrivet av 2022-12-18

Riksdagsseminarium om matsvinn, julbordstips, innovationer, nya studier och veganskt byggmaterial

Den 7 december arrangerade Centerpartiet och Moderaterna i samarbete med Matsvinnet.se – forum för minskat matsvinn, ett frukostmöte för att öka kunskapen och engagemanget för matsvinnet stora påverkan på klimat, miljö och hushållsekonomi. Åsa Sandberg, som ingår i Matsvinnets styrgrupp var moderator. Läs ett kort referat här.

Julbordet innebär stor risk för matsvinn. Men inte om du har Konsumentföreningen Stockholms portionsguide i högsta hugg. Där hittar du massor av tips till nytta för plånboken och miljön.

Missa heller inte våra många spännande recepttips för inspiration och konkreta recept för att göra ny, god mat av resterna från julbordet . För när julmaten och smakerna antingen inte planerats perfekt eller du och gästerna helt enkelt tröttnat på smakerna – använd då denna receptsamling och låt Matsvinnet.se rädda julbordet så att denna fina högtid inte solkas ner av matsvinn!

Ett helt program om matsvinn. Det bjuder Livsmedelsföretagen på i ett avsnitt av Halloj kylskåpet! En webbserie som har i uppdrag ”att gå till botten med allt som har med våra livsmedel att göra”. Rappt och intressant om frukträddarna Rscued.

Grötvåfflor – kan det verkligen vara något? Det tycker i alla fall juryn till årets upplaga av Resterkocken, en tävling för barn och unga initierad av Sysav. Grötvåfflor kom på första plats av de rekordmånga 552 restrecept som lämnats in av barnen.

Mer än 3 500 leverantörer till den brittiska livsmedelskedjan Tesco kan nu sänka kostnaderna och minska avfallet genom att sälja eller donera överskottslager eller produkter till andra leverantörer. Tesco Exchange är en marknadsplats online som matchar leverantörer som har för mycket produkter, grödor, biprodukter, ingredienser eller förpackningar med andra leverantörer som har behov av dem.

Tidigare i år utsåg ECR Food Waste Innovation Challenge 100 av de mest lovande innovationerna i världen som förebygger, recirkulerar eller minskar matsvinnet. 30 av dem gick vidare nio att pitcha sin affär till mer än 150 experter från dagligvaruhandeln, investerare, producenter, forskare och organisationer. Utmärkelsen för den mest innovativa lösningen för att minska matsvinnet i dagligvaruhandeln gick till holländska Contronics, utmärkelsen för den mest effektiva lösningen gick till svenska Whywaste och för den mest spännande teknologin gick till kanadensiska The Agressive Good.

Tre intressanta fallstudier har publicerats av Pacific Coast Collaborative, ett samarbete mellan olika livsmedelsaktörer som arbetar för effektiva, branschövergripande åtgärder för att minska matsvinnet.

100 procent biologiskt nedbrytbart och veganskt byggmaterial gjort av svamp, apelsinskal, kaffesump och andra matrester har företaget BIOHM utvecklat. Läs mer här.

WRAP uppskattar i en ny rapport att utsläppen av växthusgaser från mat och dryck har minskat med 12 procent mellan 2015 – 2020 i Storbritannien.

Kan det här kycklingföretaget bidra till att lösa USA problem med matsvinn? Det frågar sig Civil Eats i en artikel om Do Good Foods som föder upp kycklingar på butikernas matsvinn.

Hur det tuffa ekonomiska läget påverkar företag som ”upcyclar” – tar vara på restflöden – från livsmedelskedjan kan du läsa om i Marketplace.

Tvinga livsmedelsföretagen att rapportera sitt matsvinn. Det skriver Martin Bowman, Feedback, i ett klokt inlägg på Linkedin som får avsluta årets sista matsvinnsspaning. Så dela gärna detta som en julklapp till dina följare i sociala media, för minskat matsvinn och för att få lite mer hållbarhetskärlek från dina vänner.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Comments are closed here.