Bild: Scott Warman på Unsplash

Planera och handla

Att planera, laga och servera rätt mängd mat och dryck gör att vi slänger mindre. Det låter naturligt och enkelt, eller hur? Så här gör du!

Planera dina inköp

Att planera matinköp kan spara både din dyrbara tid, pengar och jordens resurser. Att planera utifrån vem/vilka och hur maten ska ätas och drickas, vad den eller dem tycker om, hur sugna de är – till och med stämningen och tiden påverkar om det blir mat över. Vi har med dessa tips ”kokat soppa på en spik” genom att blanda lika delar erfarenhet och sunt förnuft med en del hjälp från Livsmedelsverket, som tagit fram ett antal begrepp under samlingsnamnet svinniska. Syftet är att illustrerar och vägleda på ett humoristiskt sätt med ett antal tips för minskat matsvinn. Låt oss börja!

Svinnventera

Ta en titt i skafferi, kylskåp, frys och andra platser där du har din mat innan du gör din inköpslista. Vad har du redan för mat hemma? Eller som det kan heta på svinniska; att #svinnventera [svinn-vent:era]. Det betyder att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.

Svinnvestera

#svinnvestera [svinn-vest:era] hänger nära ihop med svinnventera.

Kaoskomponera

Vad av allt i kylen, frysen och skafferiet behöver ätas snart? Få ny inspiration och rör ihop något med vårt samarbete med Gottihop. Eller som man kan säga på svinniska: #kaoskomponera [’kaos:komp-ånerah]. Vilket betyder att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas.


Men vad innebär svinnventera, kaoskomponera och svinnvestera – mer konkret? Jo, att nyttja mat och dryck som du redan har och att bara skaffa mat du säkert vet att kommer lagas till och ätas. Hur då undrar du kanske? Genom kunskap, inspiration och magiska recept! Föreningen Matsvinnet erbjuder här ett sätt att minska matsvinnet genom att laga god mat från råvaror som annars riskerats att bli matsvinn. Få fler recept här.

Inköpslista

Viktigt när du planerar och handlar mat och dryck är att ta kontrollen över inköpen eftersom det minskar matsvinnet och sparar dina pengar och naturens resurser. Att bestämma sig innan man handlar är vettigt och bra eftersom två tredjedelar av alla inköpsbeslut fattas i mataffären. Då är det inte längre du som bestämmer. Skapa en inköpslista och håll dig till den och din plan så minskar du matsvinnet.  

Restfest

Planera in en restfest, gör det till en vana – berätta för världen om det genom att dela det på sociala medier, tagga gärna oss (sök efter Matsvinnet eller Föreningen Matsvinnet) och använd hashtags som t ex:

Restsamtal

Vet du inte vad du har hemma. Ring ett #restsamtal [rest-samtahl’] vilket betyder att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer.

Handla

Att handla på mest effektivt och svinnsmart sätt är klok hushållsekonomi. Oavsett om dina drivkrafter är att få mer pengar i plånboken, minska matsvinnet, bidra till ett mer resurseffektivt samhälle eller få mer tid över till annat än att spendera i matbutiken är den här sidan för dig!

Storhandla

Storhandla inte i klassisk mening utan mer utifrån en svinnnsmart perspektiv, se t ex punkten Planera så får du mer tid till annat än att handla mat och dryck, och mer pengar till vardagslyx och fest- och helgmaten. 

Storhandlar du och gör ett par storkok som du portionerar över veckan så har du merparten av allt som behövs för veckan och sparar tid och pengar. Ta fram och värm upp den mat som du vet uppskattas och därmed mer sannolikt äts upp. På köpet får du mer tid över till annat!

Återta kontrollen

Gå in för att handla mat och dryck efter din plan och inköpslista. Köp bara sådant du vet att du och andra som ska äta och dricka sätter i sig. Kyl i kallt kylskåp eller frys in och förvara matsvinnsmart.

Klimatklippa

Det enda erbjudandet du bör låta dig lockas av i butik är då de närmar sig utgångsdatum – förutsatt att du är 100 % säker på att du kommer äta upp eller frysa in det. Avstå annars. Eller som Livsmedelsverket skulle säga på svinniska, gör ett #klimatklipp [klim:at-klipp’] Att fynda en vara som närmar sig bäst före-datum.

Skippa mängdrabatterna

Att skippa handlarnas mängd- och lockerbjudanden är en bra grundregeln. “Köp 3-för-2” kan lika gärna döpas om till “släng en senare”. Vilket också betyder “släng pengarna, maten, klimatet och miljön i sjön”. Osmart alltså! Men ingen regel utan undantag: vet du med dig att du äter upp allt du handlar kan det såklart nyttja mändrabatter, men är du det minsta osäker är rådet att avstå från mängdrabatterade erbjudanden.

Ta det kallt

Handlar du i en mataffär och har en bit att åka hem eller är det sommarvärme: ta gärna med en kylväska. Handlar du på nätet kan du njuta av en obruten kylkedja vilket kan minskar svinnet. Väl hemma, kolla in våra förvaringstips . Och kom ihåg att #kylchilla [tjyyl:tjillahr] alltså sänka temperaturen i kylen till 4 grader så håller maten sig fräsch i princip dubbelt så länge som i 8 grader.

Fler tips på hur du kan maxa maten

Använd som sagt gärna våra recept, testa vårt samarbete med Gottihop för att få tips och få inspiration utifrån vad du har hemma som kan minska matsvinnet. Se också nedan video där vi testar ett antal kalla såser 4-6 månader efter passerat bäst före-datum. Vi testar också annan ”gammal mat” på Föreningen Matsvinnets YouTube-kanal – värd att prenumerera på!

Gillar du den här sidan? Dela den med världen så minskar du matsvinnet!