Matsvinnspaning februari 2022

Skrivet av 2022-02-21

Willys Fula fiskar minskar matsvinnet, matsvinnscertifiera din restaurang, läs om den franska lagstiftningen mot matsvinn och 8 000 kronor per hushåll går i sophinken varje år i UK

Mängder av torsk sorteras bort för att paneringen skavts av, för att en bit har blivit ojämn eller på grund av andra skönhetsfel. Det duger inte tycker livsmedelskejdan Willys och har tagit fram produkten “Fula fiskar” som säljs till 30 procent längre pris än ordinarie. I Garants serie “Svinnsmart” finns även ”Skeva skivor”, spillbitar från skivat smörgåspålägg och ”Maxad lax”, spill av skivad rökt och gravad lax.  

SAMS, Samarbetet för minskat matsvinn har publicerat en Handbok för minskat matsvinn i privata restauranger. SAMS har även initierat ett viktigt examensarbete om Orsaker till livsmedelsförluster av nötkött och potatis.

Från och med januari 2022 kan man certifiera sin restaurang med IP Livsmedel, tillval matsvinn.  Exempel på regler som ingår är mätning av matsvinn, menyplanering och tallriksstorlekar.

Glad nyhet. Mora kommuns skolor och förskolor hade som mål att minska matvinnet med 25 procent jämfört med 2018. Men man lyckades minska med 37 procent! Firades med pannkaksfest!

Ännu en glad nyhet. Häromveckan öppnade Stadsmissionen ytterligare en Matmission, i Hallunda. En stor och fin butik dit livsmedelskedjor, industrier, grossister och matkasseföretag skickar överbliven mat som säljs för en mycket liten slant till folk som har ont om pengar. Karin Bildsten, hållbarhetsstrateg och matsvinnsansvarig på Axfood som har varit drivande i att Axfood och andra företag inom livsmedelskedjan ska donera överskottsmat till personer som har svårt att få pengarna att räcka till. Matmissionerna erbjuder även arbetsträning för människor som står långt från arbetsmarknaden. Nu finns tre Matmissioner i Stockholm, två till planeras i år. Läs mer här.

Savvegy är ännu ett spännande företag som arbetar med att ta fram ätbara beläggningar som förlänger hållbarheten på frukt och grönsaker. Forskning och utveckling sker på Lunds universitet med partners som ICA, Lidl och Innovation Skåne. EU har just godkänt Akorn, en produkt med liknande funktion, för den europeiska marknaden. Här är information om ännu en beläggning, en schweizisk sådan.

Hagainitiativet presenterar 100 exempel på cirkulär ekonomi. Flera handlar om matsvinn, t ex Sopkökets catering på matsvinnLöfbergs och Cirkle K’s “Räddat kaffe” och Allwins och Samhalls samarbete med att transportera mat som annars skulle slängas till folk som har dålig ekonomi.

I samband med USAs Superbowl slog Unilever ett slag för Hellmans majo i kampen mot matsvinn. Kul video? Njä… Men Hellmans kampanj om att familjer ska ha en “Fridge night” i veckan då man rensar kylen är inte så dum. Appar finns med tips och recept, inkl Hellmans majonnäs förstås!

Skift heter norska näringslivets klimatinitiativ. Att halvera matsvinnet i livsmedelskedjan är prio ett inom området Mat och Lantbruk. Norgesgruppen driver ett projekt med att implementera bäst före datum i streckkoderna i syfte att förbättra prognoser och beställningar m m.

Vilket är det verkliga värdet av en småkaka, t ex en choclate chip cookie? Kakan kostar 0,55 US dollar i butik, kostnaderna för ta fram kakan är 0,33 USD. Men tar man med kostnaderna för klimatpåverkan, vattenbrist, matsvinn, sociala kostnaderna för arbetet e t c så blir kostnaderna 0,89 USD i stället. Varav 63 procent “göms” för oss konsumenter. Boston Consulting Group har tagit fram rapporten “The True Value of Food” för World Economic Forum för att sätta fokus på vårt ohållbara matsystem och bidra med tankar och verktyg till förbättring.

Ni slänger bokstavligen pengar i slaskhinken när ni slänger mat” ryter Wraps Helen White till britterna i The Guardian. Närmare bestämt över 8 000 kronor (730 GBP) går i slasken varje år för en familj med barn enligt Wraps senaste beräkningar.

Betala och lagra! Det är idén med Cold Hubs, solcellsdrivna “walk in” kylrum där småbrukare kan lagra sina produkter och förlänga hållbarheten från 2 till 21 dagar på färskvaror som frukt, grönsaker och andra lättfördärvliga produkter. Ett viktigt initiativ för att minska matsvinnet i utvecklingsländerna.

Frankrikes lagstiftning mot matsvinn diskuteras ofta. Men vad innebär den egentligen? Läs här och här. Det blir ganska dryga böter om man inte följer lagen. Men att företagen tvingas att donera mat låter bättre än det är. Det räcker med att donera 1 % för att inte bötfällas…

Glöm inte alla matsvinnräddare på sociala medier, till exempel Andreas Jakobsson med utmärkta bloggen “Dumpstringslyx”, FB-gruppen ”Minska matsvinnet och konsumtionen” med över 20 000 medlemmar och många på Insta:
#viärmaträddarna #dumpsterdivan #dumpsterdiving #dumpstra #dumpstring #räddamaten #matsvinn #minskamatsvinnet #svinnsmart #ätupp #klimatsmartmat

Vi avslutar med en som vanligt klok och tänkvärd betraktelse av Gunnar Rundgren, “To waste or to waist”. Om det metaboliska matsvinnet, om vår överkonsumtion av mat.

Fler updates hittar du här

Comments are closed here.