Matsvinnsspaning januari 2023

Skrivet av 2023-01-22
Foto @ellaolsson unsplash

Mängder av skolmat slängs, Matsvinnsguide, tänkvärt blogginlägg, större krukor ökar hållbarheten på örter, ny maträtt med cashewäpplen och om en enkel metallplatta som minskade fruktsvinnet och sparade 300 000 kronor.

Ny skolmatsstudie från SLU. 260 miljoner skolmåltider serveras i svenska skolor varje år. 21 000 ton av maten slängs. En slutsats är att skolorna ska sluta servera mat som eleverna inte gillar. Och flera vegetariska rätter visade sig mycket mer populära än man tidigare trott.

Bra matsvinnsguide av Generation Waste. Heja!

“Remember the forgotten half of the harvest” uppmanar Forbes. Minst hälften av det som produceras på fälten tas aldrig om hand. Fiberrika delar av plantorna går till spillo som stjälkar, halm, skal och kolvar. Fler innovationer krävs. Läs mer.

Mycket tänkvärd blogg av Gunnar Rundgren. Bland annat om hur kylteknikens framväxt eventuellt kom att bidra till ökat matsvinn.

Vilken dag som helst kommer President Biden att underteckna ”The Food Donation Improvment Act” som kommer göra det lättare livsmedelskedjans aktörer att donera mat till behövande.

Meal Makers säljer storköksprodukter till offentlig sektor och restauranger. Livsmedel som av någon anledning inte kan säljas i gängse kanaler. Läs mer.

Extra näringsrik jord och större krukor gör att färska KRAV-märkta örter håller sig fräscha längre meddelar företaget SPISA.

Ska genast köpa ”Spicy Korean” en färdigrätt från Axfoods Garant med cashewäpplen från Senegal. Varje år ruttnar 16 miljoner cashewäpplen i Afrika. I Senegal tas de nu omhand av arbetslösa kvinnor på landsbygden. Så bra.

Ny fallstudie från Anthesis, finansierad av The Wallmart Foundation, “Falling Fruit. Tackling Fruit Waste on the Fruit Production Frontline”. Ett exempel: Något så enkelt som att svetsa en metallplatta över ett mellanrum mellan två sektioner på en produktionslinje sparade 28 695 dollar per år.

Vid North American Leader Summit ( NALS),( ”Three amigos summit”) lyfte USAs och Mexikos presidenter samt Canadas premiärminister minskat matsvinn som ett av sex prioriterade områden för att minska klimatutsläppen. Bra att matsvinnet kommer högt på den politiska agendan i de tre länderna. Det är det inte i Sverige.

Innovation, USA: Teckna ett medlemskap i Mill. Då får du en behållare som du lägger ditt matavfall i. På några veckor fyller du behållaren som torkar och krymper avfallet till en hård kaka, minus metangas, dålig lukt och fruktflugor. Kakorna hämtas upp och samdistribueras via post till gårdar som foder till kycklingar. Medlemskapet är ganska dyrt, 33 dollar i månaden och alla tillstånd är inte på plats ännu. Ska bli intressant att se hur många medlemskap som kommer att tecknas när abonnemangen blir verklighet.

Livsmedelsföretaget Bob’s Red Mill minskade sitt matsvinn med 70 procent. Läs mer.

Bra artikel från Duke University Sanford, World Food Policy Center om varför matsvinn är en sådan komplex fråga och om problem och lösningar. I Sverige har vi till exempel kommit långt med att omvandla matavfall till biogas. Det har man inte i USA.

Mängder av livsmedel går till spillo i länder i Afrika. Läs mer, om du har Linkedin.

Slut för denna gång. Läs fler matsvinnsspaningar här.

Comments are closed here.