Matsvinnsspaning december 2020

Skrivet av 2020-12-29
Bild: Neha DeshmukhUnsplash

7 000 ton tomater svinnas, digital outlet för mejerivaror, ny digital annonsmarknad, dumpstringskompis sökes och svinnkonst.

Om vi slänger lika många tomater i Sverige som man gör i Storbritannien, och det gör vi säkert, så handlar det om 7 000 ton tomater per år. Det ger växthusgasutsläpp motsvarade 46 000 flygresor tur och retur från Lappland till London. Gillar starkt UKs nya kampanj som på ett handfast sätt kopplar matsvinn till klimatfrågan. 

INnOUT är ett nytt företag och digital annonsmarknad som förmedlar livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas i gängse kanaler. Spännande är att INnOUT även ska förmedla alkoholhaltiga drycker. Good luck med det! Där finns mycket att göra.

@svinnjagarna förmedlar kontakt mellan folk i olika delar av landet som vill hitta en kompis att dumpstra med.

Många kloka ord av Corina Akner @dumpsterdivans podd #viärmaträddarna. Bland annat om vår svenska mycket otillförlitliga matsvinnsstatistik.

För att minska matsvinnet öppnar Arla en digital outlet där mejerivaror med kort hållbarhet säljs rejält mycket billigare till restauranger och konsumenter. Enligt en ny konsumentundersökning av Arla anger 46 % att de undviker matsvinn av ekonomiska skäl, 34 % undviker matsvinn av miljö – och klimatskäl. Läs mer.

Vi är många nuförtiden som engagerar oss för att minska matsvinnet. Här är ett exempel, “Bruised Food Club”, Uppsala.

Ekot Special på julafton handlade om matsvinn. Lyssna här.

Fryst kycklingfärs är bäst! Kronfågel har löst problemet med kort hållbarhetstid för den numera mycket populära kycklingfärsen. Nu levereras fryst kycklingfärs till Mathem.se’s kunder. Heja fryst mat!

Internationellt

Måste tipsa om Max La Manna, “Zero Waste Chef”. Följer honom på Instagram. Smarta, goda restrecept. Och nu har Max fått en egen show på BBC Earth!

WRAP, UK är ständigt på hugget. Nu har man startat ett nätverk för
företag och organisationer, “Food surplus network”, där överskott av livsmedel kan finna nya användare.

30 000 kilo morötter dumpas på ett campus i London. Matsvinn eller konstinstallation? Kolla!

Netflix lanserar ” Best Leftover Show” i januari.

Intresserad av trender på livsmedelsområdet, inkl matsvinn? Läs Waitrose Food and Drink report 2021och Food &Friends “Cheers to disaster” Trendspotting 2021.

 God fortsättning på det nya året! Och när vi ändå pratar om sådant som nyårslöften och goda saker, som mat – se det gärna som ett tips och en god nyårsgärning att bli medlem i Föreningen Matsvinnet!

Här hittar du Louises tidigare och kommande matsvinnsspanningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?