Ett forum för minskat matsvinn har fötts

Skrivet av 2022-07-04

Den 21 juni 2022 fattade det extra årsmötet i dåvarande Föreningen Matsvinnet beslut om att lägga ner föreningen. Strax därefter enades delar av den före detta styrelsen om att återuppstå som Matsvinnet.se – forum för minskat matsvinn

Kvinna som håller i ett par ballonger på ett fält i motljus
Fotograf: Caitlin Pop Noyd, Unsplash

Historien bakom Matsvinnet

Matsvinnet.se och tillhörande sociala mediekanaler lanserades 2015 av grundaren Mårten Thorslund. Därefter dröjde det till 2018 innan en styrelse rekryterats och föreningen bildats. Syftet var att skapa en oberoende röst, inte minst i digitala kanaler, som oförtrutet sätter matsvinnet på agendan, så att det får den uppmärksamhet det förtjänar. Med kompetens och engagemang ville vi sätta strålkastaren på vad som görs bra, men också agera blåslampa där det behövs. En förhoppning var även att bygga upp en stor förening med många medlemmar, för att kunna bli den opinionsbildande gräsrotsrörelse som behövs.

Föreningen Matsvinnet blir Matsvinnet.se – forum för minskat matsvinn

Nu blev det inte riktigt så bra som vi hade hoppats av tre skäl. Dels var det svårt att få ihop folk till styrelsen, särskilt sådana som hade tid att sköta föreningsformalia, dels blev det ingen anstormning av medlemmar, och dels blev det svårt med ekonomin, eftersom vi inte fick igenom någon ansökan om bidrag och vårt planerade event som skulle ge ett litet överskott ställdes in på grund av Coronan. 

Därmed var sagan om Föreningen Matsvinnet till vägs ände. Istället öppnas en ny väg i form av Matsvinnet.se – forum för minskat matsvinn. 

Känn dig välkommen!

Vi planerar att fortsätta vår verksamhet ungefär som förut inom ramen för Matsvinnet.se, men utan föreningslivets formalia, måsten och administration som ett nödvändigt (?) ont. Med det nya forumet för minskat matsvinn vill vi skapa en ny och mindre strikt hållen organisation som fortsätter påverka för verklig förändring och samtidigt ger matsvinnet en tydlig röst i civilsamhället. Vi vill fortsätta engagera matsvinnsintresserade personer till att påverka beslutfattare, allmänheten och näringslivet till ett ökat tempo och större effekt i matsvinnsarbetet. Du är välkommen och vi hoppas att du känner dig manad.

Behovet att minska matsvinnet snabbt kräver nya sätt att verka

Vi behöver tänka nytt och jobba på tvärs över discipliner och med olika erfarenheter och få in andra och personer i forumet för att få bukt med matsvinnet i samhället. För att göra det krävs fler tänkande och agerande personer än den hittills varit fallet. Utveckling av forumet pågår i det lilla med en handfull personer bestående av den nuvarande styrgruppen och frivilliga – hör görna av dig om du vill ingå i den via diskussionen på Facebookgruppen, se nedan. Detta innebär ett perfekt tillfället för den som känner sig manad att bidra! För att få till en diskussions har en grupp för forumet startats i form av en Facebookgrupp: “Nya Matvinnnet.se – forum för minskat matsvinn”. Gå gärna med i den och ta detta tillfälle att påverka ditt lokalsamhälle, Sverige och världen till något bättre och få utlopp för din inre ambassadör och aktivist, eller gå med bara för att visa ditt stöd. För att komma igång kan du behöva fakta, tips, inspiration och information och allt detta finns redan här på Matsvinnet.se, medan diskussionen om hur vi organiserar oss, vilka som är med på den resan kan föras i Facebookgruppen.

Engagagera dig den 2-3 september i Stockholm

Så för att repetera: gå gärna med i Facebookgruppen “Nya Matvinnnet.se – forum för minskat matsvinn”, introducera dig och skriv en ett par rader så får vi se om vi kan hitta en väg framåt tillsammans med dig. Några av oss tänker också träffas i Stockholm 1-3 september under Terra Madre vid Stora Skuggan i Stockholm, se programmet här. Gå alltså också med i gruppen och anmäl om du kommer i det event som finns där. Det har skapats då det visat sig viktigt att vi får träffas i fysisk form efter pandemin. F ö länkas i evenemanget till information om eventuella covid-restriktioner.

Varma hälsningar från den f d styrelsemedlemmar, medlemmar och självutnämnd preliminär styrgrupp i Matsvinnet.se – forum för minskat matsvinn:

Sara Seing
Åsa Sandberg
Ingrid Strid
Mårten Thorslund
Louise Ungerth

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?