Recept med överbliven färssås

Skrivet av 2020-05-26
Bild: Nerfee Mirandilla på Unsplash

Lasagne med köttfärssås

Lasagne är mångas favoritmat, och perfekt att ha med i matlådan. Om du dessutom redan har köttfärssåsen färdig behöver du bara svänga ihop en bechamelsås, lägga allt i lager i en ugnsform och så in i ugnen!

Nedan tipsar vi om Coop:s populära lasagnerecept. Till det ska du ha ca 1 kg köttfärssås över – har du mindre är det bara att du gör mindre av allt och gör lasagnen i en mindre form. Har du tacofärs över kan du koka ihop det med lite stekt lök och krossade tomater, så att du får rätt konsistens och mängd.

Recept: Coops klassiska lasagne

Omelett med köttfärssås

Omelett är perfekt restmat – du kan ha i princip vad som helst i den! I grundreceptet blandar man 3 ägg med salt och peppar efter smak, vispar ihop det med en gaffel och steker äggblandningen i bubblande varmt smör tills den stelnat. Häll på uppvärmd köttfärs eller köttfärssås, gärna lite riven ost och kanske en handfull hackade örter.

Video: Mat-Tina lär Sveriges yngsta mästerkockar hur man gör en omelett

Video: Jamie Olivers omelettskola

Makaronilåda med köttfärssås

I Finland gör man en variant av makaronipudding som kallar makaronilåda, som istället för skinka eller kassler görs med stekt köttfärs. Kokta makaroner, äggstanning, köttfärs och riven ost. Hur gott som helst, och nästan ännu godare nästa dag att steka i stekpannan med ketchup i. Här finns ett recept på svenska (men skippa purjolöken om du vill, det är ett ovanligt inslag i ”riktig” makaronilåda”.

Recept: Finsk makaronilåda med köttfärs

Fylld paprika med köttfärs

En klassiker. Paprikor går ju att fylla med vad som helst och gratinera i ugnen. Med färdig köttfärssås eller stekt tacofärs kan du ha middagen på bordet på en halvtimme.

Recept: Ica:s Tacofyllda paprikor

Bakad potatis med köttfärssås

Ännu en klassiker. Bakpotatisar kan du laga i micron om det verkligen är brådis, men godast är det förstås att laga dem i ugnen. När de är klara skär du ett jack i potatisarna och öppnar dem, har i en klick smör, häller på värmd köttfärssås eller tacofärs, och toppar med riven ost och varför inte lite salsa och matyoghurt/crème fraîche om du gillar det.

Recept: Coops ugnsbakade potatis

Bonustips

Dryga ut den lilla slatten med köttfärssås eller tacofärs till en sås eller gryta. Stek lite lök och vitlök, ha i krossade tomater och lite kryddor, och varför inte lite kokta linser eller bönor. Häll i färsresterna, smaka av och servera med till exempel kokt potatis, ris eller pasta.

Är du vegetarian, vegan eller flexitarian går det förstås lika bra att använda tipsen ovan men med en sås baserad på grönsaker eller färs baserad på baljväxter eller annat protein från växtriket – svinnsmart!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?