Matsvinnsspaning september 2024

Skrivet av 2024-09-29

Fjorton miljarder kronor. Så mycket pengar går rakt ner i slaskhink och avlopp från Sveriges hushåll. I genomsnitt slänger vi mat för 1330 kronor per person och år. Låt den summan sjunka in lite. Det är Livsmedelsverket som räknat ut och de ska ha tack för det. Vi i Sverige har inte haft någon solid grund att stå på när det gäller hushållens kostnader för matsvinn men nu har vi alltså troligen det.

Detta sägs inte för att skuldbelägga hushållen mer än andra, för vi skulle inte slänga så pass mycket mat och dryck om det inte var så att vi levde i ett livsmedelssystem som ”tillät” det, alltså verkade för ett stort matsvinn på olika sätt.

Föreningen Ätbart som arbetar mot matsvinn och matfattigdom har publicerat en efterlängtad rapport som heter ”Från jord till soptunna – EU:s arbete med att minska matsvinn 2019-2024”. Det utgör en sorts lathund för oss som inte alltid hänger med i alla svängar.

Heja säger vi också till tävlingen Årets Ekokock som går av stapeln 10 oktober och arrangeras av Ekomatcentrum i samarbete med bland andra Generation Waste. De vill:
• Främja användningen av lokala, ekologiska och säsongsbetonade råvaror.
• Minimera matsvinn och uppmuntra kreativa lösningar för matlagningens biprodukter (avfallshantering).
• Inspirera till energieffektiva och vattenbesparande matlagningstekniker.
• Stödja en hållbar utveckling inom gastronomi med fokus på miljövänliga metoder.

Svartpeppar från 1920 vann Matsmarts tävling om äldsta kryddan. 100 år på nacken och pepparn hade knappast tappat i smak. Det är ett talande exempel på att många livsmedel ofta har löjligt korta bäst före-datum. Matsmart har tagit fram en ”Skafferiguide” som visar hur länge livsmedlen egentligen håller.

”Lassa lagom” och ”Luncha lugnt ”. Det är Nyköpings kommuns budskap för att fira Internationella matsvinnsdagen 29 september och samtidigt minska tallrikssvinnet bland högstadie- och gymnasieelever. Flera kommuner satsar också. Läs mer här.

K-märkt räddar engångsförpackningar från att slängas och använder Klang Markets 211 000 stycken överblivna förpackningar (hur är det möjligt kan man undra) i stället för att köpa egna. Stark omvändning!

”Redd resterne!” är ett småkäckt svinntips från norska livsmedelstillverkaren TORO som bland annat tillverkar soppor och såser: Ta alla rester du har i kylskåpet och toppa upp med en passande produkt från TORO är deras budskapet. Läs här.

Upcycled foods, alltså livsmedel som tillverkats av restströmmar från industrin, ökar starkt enligt en fullmatad artikel i Food Technology Magazine. Största kategorierna är bageri och djurfoder följt av snacks och drycker.

”Nexus of Food Waste: Unravelling the links between impacts, projections and emissions”. En forskningsrapport av forskare vid universitet i Hongkong och Melbourne som inte bara tar upp klimat och miljö utan även matsvinnets etiska och socioekonomiska dimensioner och inverkan på fattigdom och social ojämlikhet.

Ytterligare forskning, nu från University of California, San Diego: Dynamic Pricing and Organic Waste Bans: A Study of Grocery Retailers’ Incentives to Reduce Food Waste. Forskaren har jämfört hur butikens matsvinn och ekonomi påverkas genom dynamisk prissättning (reducering av pris nära bäst före- datum) kontra lagstiftning mot att slänga organiskt material. Dynamisk prissättning vinner stort i deras rapport.

Nästan 50 procent av Kenyas färskvaror går till spillo efter skörd. TechPalate Inside redogör för kända och mindre kända metoder att förlänga kvalitén och hållbarheten på livsmedel samt tipsar om företag som ägnar sig åt nya eller ganska nya tekniker.

En till sak som tål att upprepas. Allmanhall har petat ner några tips till restaurangbranschen för hur de minskar sitt matsvinn. Har de glömt något viktigt?

Har du en bra idé när det gäller mat/livsmedel och är du beredd att pitcha den – i England? Då har du chans att vinna 10 000 brittiska pund. Och äran, förstås. Men du får snabba dig. Lämna in ditt bidrag till Future of Food ”A competition for food entrepreneurs shaping tomorrows future”. Anmälningstiden går ut 26 september.

Vi avslutar med några tänkvärda arga ord från Matt Homewood för att ilaskan också behövs för att få till förändringar på matsvinnsområdet.

Fler matsvinsspaningar hittar här.

Comments are closed here.