Matsvinnsspaning juli 2022

Skrivet av 2022-07-21
Matavfall och matsvinn som slängs i en kökskompost.

ICAs stormarknader minskar svinnet, fullsatt evenemang där Matsvinnet var medarrangör i Almedalen, böter för matsvinn i Spanien, IKEA lanserar sin ”Scraps book”. Det är några av godbitarna i juli månads spaning – trevlig läsning.

Fantastiskt resultat av ICA Maxi Södertälje som med hjälp av ReCollab har minskat svinnet av kolonialvaror (kaffe, ketchup, konserver mm) med 96 procent. Från 1000 kg till nästan 0 kg på sex månader. Och ICA Maxi Häggvik minskade sitt brödsvinn med 13 ton på ett år och skänkte nästan 4 ton butiksbakat bröd till hjälporganisationer genom samarbete med ReCollab. Läs mer om brödsvinn här.

Fullsatt lokal, 60 pers, kom till Matsvinnet.se’ seminarium i Almedalen med rubriken “Behövs det mer politik för att minska matsvinnet”. Tre riksdagsledamöter, en kommunpolitiker och två livsmedelsföretagare deltog. Samtliga tyckte att det behövs mer politik, d v s styrmedel, lagar och regler för att minska matsvinnet och alla ville lagstifta för att sänka temperaturen i kylkedjan. Seminariet genomfördes i samarbete med MatLust Utvecklingsnod och deras projekt Omtag Nu och SLU. Vi följer upp till hösten.

Spanska regeringen ålägger stora- och medelstora livsmedelsföretag att ha en plan för hur de ska minska sitt matsvinn. Böter om 6 000 – 60 000 euro kan drabba den som inte uppfyller kravet.

Project Drawdown har gjort en uppdatering av sin förra rapport där de listade minskat matsvinn som den viktigaste åtgärden för att hejda klimatförändringen. I den nya rapporten kommer “Reduced food waste” fortfarande högst på listan när de har räknat på på 2 graders ökning av temperaturen till 2100 och på fjärde plats när de räknar på 1,5 graders ökning. Läs ReFeds sammanfattning och ladda ner rapporten.

Upcycled Food Association, en sammanslutning av företag och andra i USA som arbetar för att minska svinnet genom att ta vara på restströmmar från industrin och gör nya produkter av dem, har expanderat ordentligt sedan starten 2019. Läs mer här.

Apropå restströmmar uppger livsmedelsjätten Del Monte att de kommer att “rädda” 65 000 kg ananasjuice per år som annars hade gått till spillo genom att använda juicen i nya produkter.

Organisationen “This is Rubbish” har publicerat tre videofilmer om orsaker, omfattning och lösningar på problemet med matsvinn. Absolut sevärda!

Här kan du ladda ner IKEAS “Scraps book” med massor av bra idéer och recept som minskar matsvinnet.

Vad kan få konsumenter att slänga mindre mat? Jo, troligen information och interventioner som gör det socialt oacceptabelt att slänga ätbar mat. Beroende på hur budskapet utformas förstås. Det visar en studie ” Shifting social norms” från World Resources Institute.

Appar och andra verktyg som hjälper butiker att minska matsvinnet kan du läsa om i Computer Weekly.

Nog för den här gången. Här hittar du fler spaningar

Comments are closed here.