Matsvinnsspaning november 2021

Skrivet av 2021-11-17

Miljarder till matsystemet, regnbågslax käkar matsvinn, ny app, var sjätte måltid slängs och mycket om COP26.

Jeff Bezos, grundare av Amazon, näst rikast i hela världen, har lovat att fylla på sin “Earth fund” med ytterligare 2 miljarder dollar (!). Pengarna skall gå till att återställa mark framförallt i Afrika och USA, att öka produktiviteten i jordbruket, minska utsläpp, bidra till att öka andelen vegetabilier i kosten samt minska matsvinn och förluster.

Matsmart, eller Motatos som företaget heter internationellt, har tagit in ytterligare 230 miljoner kronor i finansiering. Stålarna läggs till de nästan 350 miljoner som togs in tidigare i år. Pengarna ska användas till expansion på nya marknader.

Riktigt rolig nyhet! 4 ton regnbågslax har sett dagens ljus. Inte uppfödd på soja och fiskmjöl från fjärran länder, utan på insekter som käkat brödsvinn och matavfall från grönsaker och frukt samt rapsolja, musslor, sjöpung och lite fiskmjöl -och olja från Östersjön. Detta på grund av ett idogt arbete av Axfoundation, SLU, Älvdalslax och ytterligare 16 partners. Vill ha på julbordet! Går att köpa på Hemköp City, Hemköps Torsplan m fl butiker och restauranger så långt fisken räcker. Läs mer!

Nu provas en digital matsvinnscoach i fyra butiker. Det är Whywaste som i samarbete med ICAx har tagit fram ett verktyg som med hjälp av artificiell intelligens (AI) i realtid kan ge rekommendationer för hur butiken kan förebygga- och minska sitt svinn. Låter klokt. Hoppas också att man lägger in rutiner så att butikerna bakar rätt mängd bröd i rätt tid så att inte så himla mycket bröd svinnas.

För varje kilo cashewnötter som produceras slängs 90 kg cashewäpplen, det fruktkött som sitter runt nötterna. Nu har företaget Cashewmeetly tillsammans med Axfood utvecklat en vegoprodukt av frukten som både är näringsrik och smakar gott. Läs mer.

Var sjätte måltid slängs i bamba! Det är Livsmedelsverket som kartlagt mängden matsvinn och orsaker i skolbespisningarna. Skattepengar och miljö går till spillo. Läs mer här.

Att skicka ett enda kilo matavfall på deponi- soptipp- ger lika stora klimatutsläpp som produktionen av 25 000 500 ml plastflaskor. Det menar Zero Waste Scotland som inför COP 26 samarbetat med den kände fotografen Rankin för att uppmärksamma problemet med matsvinn kopplat till klimatet. Tur att det är förbjudet i Sverige att lägga matavfall på tippen.

Växthusgaserna som genereras av livsmedelsproduktionen har ökat med 17 procent sedan 1990 samtidigt som världens befolkning har ökat med 45 procent. Det visar en ny studie av FAO som släpptes i samband med COP26. Det som bidragit med störst ökning är tillverkningen av gödselmedel, livsmedelsindustrin, transporter, förpackningar, dagligvaruhandeln samt matavfallet. Studien är ännu inte granskad, och lite svårgenomtränglig…

Mer från COP26: 100 länder har förbundit sig att minska utsläppen av metan, en potent växthusgas, med 30 procent till 2030. 30 procent av metanet kommer från animalieproduktion enligt denna artikel. Mycket kommer också från matavfall på soptippar världen över.

Mycket kritik har riktats mot att matsystemets påverkan på klimatet inte har getts större uppmärksamhet under COP26. Matt Homewood, The Urban Gardener, gjorde i alla fall ett framträdande under eventet där han pratade om magnituden av mat som slängs i dagligvaruhandeln världen över. Kolla föredraget här!  

Och här är en artikel i The Guardian ” The cow in the room”, som berättar hur diskussionerna har gått om jordbruk och livsmedelsproduktion under COP26.

Vi avslutar med en krönika inför COP26 av Dr Richard Fonell, WRAP, “Fixing the food system can help make a giant step towards tackling climate change”

Comments are closed here.