Matsvinnsspaning juni 2021

Skrivet av 2021-07-06

Restaurang och food service slänger mest mat, UK minskar matsvinnet rejält, så räddar Toast Ale världen, Daloon säljer fula vårrullar och Andreas startar dumpstringsskola.

Andelen mat i ton räknat som går till spillo av det som köps in är högre i restaurang – och foodservice (= grossist och storhushåll) jämfört med det som slängs i hushållen i Storbritannien. Det ser säkert likadant ut i Sverige. Mycket spännande och tänkvärt finns att läsa i WRAPs “Key facts” om matsvinn i UK.

Mer info från UK, som leder ligan med att minska matsvinnet globalt. 27 procent mindre matsvinn 2018 jämfört med 2007 rapporteras. Att halvera matsvinnet till 2030 är fullt möjligt menar man. Den största minskningen görs i hushållen och livsmedelsindustrin. Läs mer.

Matnyttigt nyhetsbrev från EUs plattform för minskat matsvinn. Bra översikt om som händer i olika länder. Tack för tipset Karin Fritz, Livsmedelsverket.

Hur föda 10 miljarder människor på ett hållbart sätt 2050? World Resource Institute har listat 22 åtgärder som måste till. Nr 1 är att minska matsvinnet.

Toast Ale som gör öl av brödsvinn ( precis som svenska Crumbs )har publicerat sin Impact report, om hur företaget förändrar världen.

På ICA Älmhult kan den kund som hittar en vara som har tre dagar kvar till bäst före datum scanna varan och köpa den till lägre pris.

SAMS, Samarbetet för minskat matsvinn har publicerat sin första årsrapport. Fler medlemmar önskas!

Daloon säljer forårsrullar (vårrullar  med kosmetiska fel i Danmark. Great!

Ny förpackningsteknik förlänger hållbarheten på fisk.

Skånemejerier skänker överskott av mellanmål till ensamkommande flyktingbarn på Mötesplats Otto i Malmö. Heja!

Utmana din restaurangpersonal att minska svinnet! Utmärkta tips från Leanpath.

“Go Banana”! För cirka 3 kronor (25 cent) kan M&S’s kunder plocka på sig minst tre övermogna bananer som annars skulle slängts, samt två recept på hur man kan använda bananerna.

Noll matsvinn för rebellisk mathandlare i Visby. Läs artikeln i Cradlenet. Och apropå brödsvinn, här är en påminnelse om min nya Brödsvinnsrapport för er som har legat på latsidan och inte läst den ännu.

Avslutningsvis, Andreas Jakobsson, journalist och författare till boken “Svinnlandet” har dumpstrat mat från livsmedelsbutiker i många år. Nu har han på bloggen Dumpstringslyx startat en dumpstringsskola för hågade personer som vill lära sig hur man dumpstrar mat på bästa sätt.

Fler updates här!

Glad sommar!

Comments are closed here.