Matsvinnsspaning november-december 2024

Skrivet av 2024-12-18

Hårdare tag önskas av forskare, Matsvinnstips i juletid, Vinnare av Änglamarkspriset, Ozempic ökar svinnet och GOD JUL!

Öka tempot och hårdare tag! På frivillig väg kommer de nordiska länderna att aldrig nå FNs mål om minskat matsvinn till år 2030.Det slås fast i rapporten ” Breaking barriers” beställd av Nordiska Ministerrådet. – Det handlar om allt från att implementera kraftfulla politiska verktyg för att minska svinn, till att stärka det nordiska samarbetet och sätta tydligare krav på datadelning samt bedömning och rapportering av matsvinn, säger Helén Williams, Karlstad universitet. Ord och inga visor alltså från författarna som går hårt åt handeln och politikerna. Läs om rapporten på DN debatt.

Föreningen Ätbart fick Coops Änglamarkspris 2024 om 250 000 kronor. Så väl värda! Ur motiveringen ””Med årets vinnare av Änglamarkspriset ser vi en drivkraft hos unga entreprenörer som samlar och engagerar eldsjälar som tillsammans löser en av världens största hållbarhetsutmaningar.” Bild: Grundarna av Ätbart Gabriel Birgersson och Mickaël Gayet samt Coops hållbarhetschef Mattis Bergquist.

Juletid! Det vankas julbord- och julsvinn…. Här kommer några tips så att all mat att hamna i magarna.

  1. Först ut förstås är Konsumentföreningen Stockholms portionsguide till julbordet. Helt ovärderlig hjälp för att räkna ut hur mycket mat som ska stå på julbordet.
  2. Ätbarts julkalender på Insta. Öppna luckorna och få goda råd!
  3. Blir det mat över? Allt om Mats Cecilia Lundin tipsar om hur länge rester håller god kvalitet. Tycker själv hon är lite för snål med antal dagar. Titta, lukta, smaka på maten innan du slänger. Och håll kallt + 2- 4 grader. Det  är temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller sig fräsch och att den inte får stå alldeles för länge i rumstemperatur.
  4. Matsmarts skafferiguide är bra att ha till hands året runt, när du undrar om du kan äta något i skafferiet när bäst före-datum är passerad.

Folk som äter diabetes- och bantingsmedicinen Ozempic och liknande slänger mer mat. Det visar en studie från Ohio State University. Kanske inte så konstigt. En biverkning är illamående och hungern minskar men även ändrade matvanor. – Upplys patienterna om att det finns risk för mer matsvinn så kanske att de tänker efter innan de handlar mat och dessutom får de lägre matkostnader säger Brian Roe vid Ohio State. 6 procent av den vuxna befolkningen i USA äter GP1- antagonister som Ozempic, Wegovy m fl. Bild NovoNordisk

Så roligt! Najla Abdellatif Vallander är med på Forbes lista på de 30 mest inflytelserika unga personerna i sociala medier. Najla har en svensk mamma och palestinsk pappa, bor i Göteborg och har grundat Zero Waste Palestine. Organisationen har 159 000 följare på Instagram och arbetar för minskat matsvinn och hållbar utveckling i arabvärlden. Grattis! Läs mer om Najlas arbete här och här.

UNDPs Food Waste Index Report 2024 har presenterats. Förutom att diskuterar metoder att mäta svinn i olika länder finns här ett kapitel om effektiva åtgärder för att minska matsvinnet globalt med fokus på offentligt-privat partnerskap. Läs ReFEDs utdrag ur rapporten här.

Världens största miljöpris  ”Food Planet Prize” om 2 miljoner USD, instiftat av grundaren av Max Hamburgare, Curt Bergfors, har presenterat sin mycket intressanta ”long list” på presumtiva pristagare 2025. Här är några som på olika sätt arbetar mot matsvinn: Aquatic Foods: Post-harvest losses and food waste reduction in Zambia, Leanpath (USA, UK, China), OneFarm Share (South Africa) och Pride on our Plates (China).

En grupp inom IDG, England, har gått samman och format ”Alliance Food Sourcing”. Syftet är att arbeta tillsammans med livsmedelskedjor, tillverkare, grossister med fler för att identifiera källor och spåra överskottsmat som kan doneras till välgörenhetsorganisationer. 4,5 miljoner ton mat går till spillo i Storbritannien. Inte ett ord sägs om att försöka arbeta för att förebygga att mat överhuvud taget produceras som sedan inte säljs. Fattigdomen är utbredd i England så bra att maten i alla fall äts upp i stället för slängas. Men ändå.

Till sist. Kloka ord från Nika Moehini, delegat på COP29 i Azerbajian om mathållningen på mötet. – The food served at hashtag#COP29 is a disheartening reminder of the state of sustainable food in the mainstream world. Läs mer här.

God Jul med önskan om ett mycket, mycket bättre år 2025.

Fler matsvinnsupdates på Louise Ungerths blogg här.

Comments are closed here.