Matsvinnsspaning februari 2023

Skrivet av 2023-02-20

Photo by Kostiantyn Li on Unsplash

Matsvinnet minskar, nya rapporter, Sverige värd för matsvinnsdagar i april, besöksnäring minskar svinnet med 1/5 och flera glada nyheter!

Antar du att nästan 100 procent av den mat som produceras blir mat? Långt ifrån visar Jordbruksverkets nya rapporter om vete, potatis, jordgubbar och morötter. Var tredje morot och var femte potatis som odlas äts aldrig. Inte heller hälften av alla jordgubbar som odlas.

Hushållens fasta matsvinn har minskat från 17 kg till 15 kg år per person och år. Till detta ska läggas 18 kg flytande matsvinn som slängs i vasken, som kaffe, te och mejerivaror. Även butikernas matsvinn har minskat.  

Sverige, med Livsmedelsverket i spetsen är värd för ”Nordic Food Waste Summit” 25 -26 april. 26 april välkomnas matsvinnsintresserade. Anmäl dig här.

Glada nyheter i det senaste nyhetsbrevet från EU Food Loss and Waste Prevention Hub. Besöksnäringen i EU som tillhör nätverket International Food Waste Coalition har lyckats minska sitt svinn med 20 procent sedan 2019. Bra jobbat!

Fler glada nyheter: Tre forskningsprojekt delar på 9 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att öka kunskapen om åtgärder mot matsvinn i dagligvaruhandeln och i hushållen.

Mer glatt! Nu har Skatteverket satt ner foten ordentligt. Varor som doneras där varornas bäst före-datum eller datum för sista förbrukningsdag är nära att gå ut omfattas inte av moms.

Och ännu mer att glädjas åt: Fler företag och organisationer ansluter sig till SAMS, Samarbete för minskat matsvinn. Bland andra ICA. Äntligen!

Food Waste Action Week äger rum 6 – 12 mars under devisen ”Win. Don’t bin”. Kampanjen har huvudsäte i Storbritannien och 80 företag och organisationer i 12 länder hakar på.

Lite tips från vårt grannland Norge om hur man tar vara på och fryser in grönsaker på bästa sätt.

Mer från Norge: Ett hotell kan spara 140 000 norska kronor om året om de minskar sitt matsvinn till hälften.

Livsmedelsbutiken Kvickly i Middelfart, DK startar en ”Matspildshop” i butiken. Där säljer de inte bara defekta varor och varor som håller på att gå ut i datum till rabatterat pris. De säljer också mat från företag som har överskott av vissa livsmedel. Coolt.

Ge skattelättnader till företag som donerar mat. Det är ett av flera råd från Australian Food Waste Incentive för att minska matsvinnet.

Att få bort mögelsvampar genom biologisk avgiftning av livsmedel kan rädda mat från att förfaras. Läs mer här.

Comments are closed here.