Laga mat och dryck

Det är enkelt att laga utan att svinna! Det handlar om att anpassa mun efter matsäck och plånbok, att våga fråga och att med fantasi och lekfullhet laga mat som blir uppäten av de som ska äta. Plättlätt! Nu åker vi!

Tvätta händerna

Att först tvätta händer, diska skärbrädor, knivar och andra kökstillbehör ordentligt är A och O för att inte sprida smitta och bakterier eftersom det kan förkorta livsmedlets livslängd. ”Lite skit rensar magen” säger vissa. Men hand och livsmedelshygien har aldrig varit mer på tapeten än idag och kan minska det onödiga matsvinnet!

Satsa på säkra kort

Det är ofta helt OK att laga samma mat flera dagar i rad. Eller med någon dags mellanrum. Eller variera med viss kreativitet. Det är viktigare att maten äts upp än att att den är vansinnigt varierad. Det kan vara roligt att variera sig, men gör det med viss försiktighet och anpassa dig till de som ska äta.

Våga fråga

Ta reda på om de som ska äta maten tycker om för mat, vad de ätit tidigare och förstås om hen har allergier eller andra preferenser. Inte minst mängden mat/dryck som serveras bör anpassas till den som ska äta/dricka.

Kan själv

Låt dem du serverar ta ansvar för sin egen portionsstorlek och passa på att påtala vikten av att äta upp – gör det till en rolig tävling att äta upp allt! Och våga fråga!

Lugn och ro

Att skapa en avslappnad miljö minskar matsvinnet. För hög ljudnivå eller att det är stökigt på andra sätt vid måltiden stör viljan att sitta kvar och äta upp. Detta har noterats inte minst i offentliga måltider men även i dagens ständigt uppkopplade och snabba samhällen. En lugn måltid påverkar också den mentala och fysiska hälsan positivt.

Kylskåpstömning

Vad hittar du i kyl och frys? Har du märkt upp maten väl blir det enkelt att skaka fram en billig måltid även då du inte trodde du hade mat hemma. Sparar du slattar av mejeri, vin e t c kan du skapa stordåd med små medel. Se mer om dessa verktyg för att minska svinnet nedan! 

Kylskåpsstädning 

Rensa återkommande ut och städa främst kylskåp för att motverka att bakterier sprids vilket annars bidrar till onödig matsvinn. Laga mat på det du hittar innan det hinner bli dåligt. Se nästa tips.

Restfest

Om du planerar in veckovisa eller månadsvisa restfester och gör återkommande svinnventering (se livsmedelsverket.se/svinniska) kan du äta och dricka maten INNAN den riskerar bli till matsvinn i onödan. Restfest är den mest hållbara, klimatsmarta och prisvärda maten som finns!

Var noga med hygienen

Att skydda mat och dryck mot bakterier förlänger som bekant hållbarheten. Använd därför en ny sked när du provsmakar om maten ska kylas och ätas senare så kan du minskar svinnet av det skälet. Och du – dubbeldippa inte!

Livsmedelsverket + svinniska = sant

Livsmedelsverket har med svinniskan lanserat ett antal passande och roliga begrepp som passar perfekt för att påminna sig om behovet av att laga och äta upp maten. 

#grytmaxa [gryt-maks-ah’]

Att kasta i några extra ingredienser som har passerat bäst före-datum i långkoket.

#kaoskomponera [’kaos:komp-ånerah]

Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas.

#dekantera [de-kant:erah’]

Att skära bort möglet från kanten på hårdosten – ingen fara att äta resten.

#befrukta [be:fruktah’]

Att mixa en smoothie av frukten som håller på att bli för gammal.

#menyflexa [meny:fleksa’]

Att improvisera fram en annan måltid än den planerade …när livspusslet ändras.

#nytt-i-panna [nytt-i-pannah’]

En måltid gjord på veckans rester.

#restotto [’rest:ottoh]

Festrätt gjord på riset som blev över.

#alltätare [allt-äta:reh’]

En person som äter allt på tallriken och inte slänger något. 

Läs mer på livsmedelsverket.se/svinniska.

Matsvinnets recept + Gottihop

Du kan göra som många andra och använda Matsvinnets populära recept som minskar matsvinnet utifrån teman: bananer, pasta, såser och festmat.

gottihop.se/matsvinnet/ får du ett unikt verktyg som magiskt trollar fram recept och sätt att att ta tillvara på ingredienser baserat på sånt du har hemma.

Helt enkelt matsvinnsmagi med hjälp av ny teknik – prova och låt oss och andra veta vad du tycker!

Vad vill du ha fler recept och andra tips om? Har du själv tips du vill dela med dig av på svinnsmarta, matsmarta, klimartsmarta matsvinnstips? Följ oss på Linkedin, Instagram, Twitter YouTube och Facebook.

Gillar du den här sidan? Dela den med världen så minskar du matsvinnet!