Bild: Jason Leung på Unsplash
Förvara som en matsvinnsmästare
Var noga med hygien, använd tätslutande förpackningar, lär av den äldre generationen och använd lite sunt bondförnuft. Att minska matsvinnet kan vara både enkelt, gott, genialt och ge viktig kunskap!
Det är aldrig fel att ha en egen matsvinnsbibel hemma. Förutom Föreningen Matsvinnet finns numer en del intressanta kokböcker som också på ett praktiskt och gott sätt verkar för ett minskat matsvinn*. Alla vinner! Men vi börjar med att blir mästare på förvara maten – nu åker vi!
Håll rent
Tvätta händerna ordentligt. Använd köksutrustning och förpackningar som är ordentligt rena. Glas och metall är oftast bättre än plast, som är svårare att diska i de högre temperaturer som dödar bakterier.
Håll tätt
Skaffa tätslutande förpackningar eftersom med luft och krypvägar kommer också bakterier och annat som kan förkorta hållbarhetstiden. Du kan använder en vakuummaskin eller skapa en konstgjord vakuumeffekt genom att pressa eller “suga” ut luften.
Din vän värmen
Diska eller hetta upp förpackningar som du ska förvara maten i så att bakterier dör. Att köra glasburkar i ugn i 100 grader ger mat/dryck lång hållbarhet. Hette-bra!
Varde mörker
Solljus försämrar och bryter ner en del mat och dryck snabbt. Mörka glasförpackningar och metallburkar är bra husmorstips.
Snabbkylning
Ställ in kylvaror i kylen respektive frysen så fort som möjligt efter tillagning. Ett sätt att spara tid och energi och förlänga livet på din kyl och frys är att kyla varm mat i tillslutna behållare i vattenbad eller utomhus när där är svalt.
Sänk och mät temperaturen
Rekommenderad temperatur för minskat matsvinn är för kylskåp 4-5°C, sval +6-12°C, frys -18°C.
Använd en termometer du kan flytta runt för att se var det är varmast och kallast. Kött och mejerivaror förvaras där det är som kallast och grönsaker vill ha lite varmare. Livsmedelsverket har med svinniskan tagit fram två passande begrepp: #kylchilla [tjyyl:tjillah] Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre! och #grönchilla [grön-tjillah’] Att förvara grönsaker i kylen så att de håller längre. Läs mer om att stoppa matsvinnet livsmedelsverket.se/svinniska
Märk upp maten
Glas, metall och plastförpackningar märks med datum och innehåll på t ex frystejp eller etiketter. Det gör det lätt att göra rätt och välja rätt mat för dagen.
Koll på läget
Förvarar du mjöl och liknande i skåp ovanför kyl/frys där det ofta är varmt? Gör inte det eftersom det förkortar hållbarhetstiden och försämrar dess kvalitet. Har du en sval? Där kan du med fördel förvara rotfrukter, vissa grönsaker och frukter och vissa kolonialvaror som pasta och ris som också vill ha mörkt. Skaffa dig också lite “matsvinnsvett” genom att vara nyfiken och fråga vanligt (ofta äldre) folk med erfarenhet eller experter.
Förvaringstips från Livsmedelsverket
Observera att särskilda regler för vad man äter och hur man förvarar mat och dryck kan gälla personer med nedsatt immunförsvar och gravida. Läs mer hos Livsmedelsverket här. Läs guiden Förvara maten rätt från Livsmedelsverket och här Livsmedelsverkets tips uppdelat efter typer av mat. Smakfullt och bra!
* Ett par tips här är att skaffa boken 100 sätt att rädda maten av Annica Triberg på Bokförlaget Max Ström, Rädda maten! Manual för minskat matsvinn av Paul Svensson och Christofer Ekman på Bonnier Fakta eller Zero waste i köket av Karin Bohlin på Norstedts Förlagsgrupp.
Gillar du den här sidan? Dela den med världen så minskar du matsvinnet!