Historiken bakom datummärkningen

Skrivet av 2018-06-17

Det blev obligatoriskt med datummärkning 1985. Livsmedelsverket skulle sätta upp reglerna för märkningen, som tvingade alla leverantörer att märka upp livsmedel så att konsumenter skulle kunna lita på att varan var säker.

Det gjordes med goda intentioner och har troligen räddat ett antal personer från att bli sjuka av dålig mat och dryck, men har även lett till att ofantliga mängd mat och dryck slängs i onödan. Det finns riskgrupper*, infektionskänsliga och gravida och andra överkänsliga individer i samhället som behöver vara mer stringenta att tillämpa framförallt sista förbrukningsdatum.

Vad gör Livsmedelsverket och Föreningen Matsvinnet åt saken?

Livsmedelsverket har tagit fram en modell som ursprungligen kommer från Danmarks ”Bäst före bra efter”. Det är synd att information som finns på Livsmedelsverket.se om märkningen inte når ut till närheten av så många som nås av beskedet, som många alltså missförstått , om vad bäst-före betyder. Vi bör inte förstå att påverkan är stor av den myriad förpackningar som genom åren och dagligen nått nått konsumenter sedan 1985. 

Livsmedelsverket, liksom Föreningen Matsvinnet och många livsmedelsbutikerna- och tillverkarna, försöker till synes i motvind att informera mot våra missförstånd och möjligen hypokondriska inställning till mathygien.

Vi kan inte bara inte sitta och se på medan denna resurs, kapital- och miljöförstöring fortsätter.

Riskgrupper och bäst före-datum

Särskilda regler kan gälla personer med nedsatt immunförsvar och gravida. Läs mer här. Mat som passerat bäst före-datumet är ofarligt förutsatta att du inte tillhör riskgrupp och att det är passerat bäst före och du först tittat, luktat eller smakat. Blanda inte ihop bäst-före och sista förbrukningsdag! Vakuumförpackad lax och rå köttfärs tillhör sådant man inte ska äta efter sista förbruknings-datum, alltså ej att blanda ihop med bäst före-datum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du?